Három hét alatt három fellépés

0
40

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportjának három vendégszereplése volt az elmúlt hetekben: Đakovačka Satnica, Antunovac és Beljevina településeken képviselték magyarságunkat.

A hónap elején a kórógyi gyermek dal- és táncfesztiválon tizenegy vendégtánccsoport mutatkozott be. Ez a szám jól mutatja, hogy milyen sok kultúregyesülettel áll kapcsolatban a Kórógy Hagyományőrző Egyesület.

Cserepes Zoltántól, a szervezet elnökétől megtudtuk, fontosnak tartják, hogy gyermektánccsoportjuk tagjai saját falujukon kívül is bemutathassák, mit tanultak a próbákon, illetve hogy kapcsolatokat alakítsanak ki, barátkozzanak a vendégszereplések alkalmával.

Az elmúlt hetekben több szlavóniai településen is felléptek.

– Első alkalommal táncoltunk Đakovačka Satnicán, ahol délután régi játékokból tartottak versenyeket, amelyeben gyerekeink is örömmel vettek részt, a kultúrműsorra pedig este került sor. A szemlén 12 egyesület szerepelt, s a mi táncosaink képviselték egyedüliként a horvátországi magyarságot – mondta el lapunknak Cserepes Zoltán.

Egy héttel később az Antunováci Napokon táncoltak. Az antunováciakkal már több éve tart a kapcsolatuk, visszajáró vendégei egymás rendezvényének.

Hamarosan pedig Beljevinán szerepelnek. A Đurđenovaci járásban található település kultúregyesületének képviselőivel Đakovačka Satnicán ismerkedtek össze, akiktől megtudták, kétévente rendeznek szemlét, melyre más nemzetiségű együtteseket is hívnak, így például a csúzai tánccsoport is szerepelt már a beljevinai rendezvényen.

A tánccsoport utazásainak költségét a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából fedezték.