Hamarosan a kofáknak is számlázniuk kell

0
140
BELFOLD-Piac

A nagy- és közepes méretű kereskedelmi és vendéglátó egységeket januártól  5000-től félmillió kúnáig terjedő pénzbírsággal sújthatják, ha nem adnak számlát, attól függetlenül, hogy mekkora kárt okoztak azzal, hogy nem tartják be a készpénzfizetési törvényt.

A Danas.hr internetes portálnak a Pénzügyminisztériumban azt mondták, a többi kisebb egységnek viszont kötelezeővé teszik az ún. fiskális pénztárgépek bevezetését április 1-től, míg a legkisebbeknek – mintegy 3-4 ezer kisvállalkozásról van szó – nem kell számlázniuk, ők átalányban fizetik majd az adót.

A fiskális pénztárgépek bevezetése, amelyek különben internetes kapcsolatban lesznek a FINA-val is, 3-4000 kúnás költséget jelentenek majd, a szoftverekért pedig maximum 1000 kúnát kell kiadniuk az érintetteknek. A minisztériumban úgy vélik, az internetkapcsolat sem jelent gondot, egy kimutatás szerint Horvátországnak ugyanis csak öt százaléka nincs lefedve a világhálóval.

Jövő év áprilisától az ügyvédeknek is kell majd számlázniuk oly módon, hogy a számlán a kliens nevét is fel kell tünteniük.

Ami a piacozókat illeti, ők egyelőre fel vannak mentve a PDV-fizetés alól, de valószínűnek látszik, hogy az új törvény már rájuk is fog vonatkozni. A portál egy nem hivatalos minisztériumi forrásból úgy tudja, hogy a törvényeket össze kell hangolni az uniós direktívákkal, ami azt jelenti, hogy a kofáknak is számlázniuk kell majd, de ez még csak feltételezés.

 

{fcomments}