A Hajós-Bajai borvidékkel ismerkedtek a gazdakörösök

0
287

A HMDK Gazdakör szombaton a Hajós-Bajai borvidékre szervezett tanulmányutat. Ellátogattak a Koch borászatba, a Huszár borházba, megnézték a hajósi barokk kastélyt és az Európában egyedülálló pincefalut is, amely 24 utcából és több mint 1000 pincéből áll.

A magyarországi Duna-Tisza közi Hajós-Bajai borvidék szubmediterrán éghajlatának, löszös, humuszos-homok talajadottságainak köszönhetően számos kiváló minőségű, hungarikumnak számító borfajta hazája. A Kincses Bácskaként emlegetett soknemzetiségű tájegység fehérborokban és vörösborokban egyaránt gazdag.

Ide szervezett szakmai kirándulást a HMDK Gazdakör múlt szombaton. Az utazás a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pályázatának köszönhetően, illetve a Földművelésügyi Minisztérium (Budapest) támogatásával valósult meg.

A kiránduláson drávaszögieken kívül szlavóniaiak is részt vettek, a közel harmincfős csoport első állomása a Koch borászat, a régió egyik legnagyobb gazdasága volt. Utána a hajósi barokk kastélyt nézték meg, melynek udvara minden évszakban szemet gyönyörködtető látvány.

Ellátogattak a Huszár borházba is, és megnézték a híres hajósi pincefalut, mely több mint ezer pincéjével egyedülálló Európában, és egyik érdekessége, hogy több pincéje van, mint lakosa.

Bálint Szabó Anasztázia, a Gazdakör falugazdásza lapunknak nyilatkozva elmondta, jövő év elején ismét megrendezik majd a gazdabált, melyre már most készülnek a gazdakörösök.