Az évszázad legnagyobb korrupciós botránya

0
121
hipokrat_534028S1

A horvát államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK) hétfőn Horvátországban vesztegetés gyanújával őrizetbe vette a ludbregi Farmal gyógyszeripari cég egész vezetőségét és 27 területi képviselőjét annak a legalább három hónapja tartó nyomozásnak az eredményeként, amelyet több száz háziorvosra is kiterjesztettek – jelentette a helyi média.

A német Dermapharm gyógyszeripari vállalathoz tartozó Farmal vezetőit és kereskedelmi képviselőit azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt adtak háziorvosoknak, akik ezért cserébe a gyár készítményeit írták fel a betegeknek.

Kenőpénz elfogadásával 500 orvost gyanúsítanak, írja a Slobodna Dalmacija horvát napilap. A Farmal cégnél 14 millió kunát költöttek évente az orvosok ajándékaira: autó felnikre, televízióra, bútorra és drága utazásokra.

A Slobodna Dalmacija napilap értesülései szerint Rajko Ostojic egészségügyi minisztert Mladen Bajic főügyész értesítette az akcióról.

Spliti sajtótájékoztatóján a tárcavezető részleteket nem közölt, de megerősítette, hogy az ügyben 500 orvos érintett. A dalmáciai lap úgy tudja, hogy a hatóságok mintegy ötven orvos ellen tesznek büntetőfeljelentést.

Az ügyről a német kormányt is értesítik, amennyiben a gyanúsítottak kihallgatása során kiderülne, hogy a Dermapharmnak tudomása volt a megvesztegetésről – tette hozzá a horvát sajtó.

 

{fcomments}