Gyermekhangok és arany csengettyűk a zágrábi székesegyházban

0
122
07-zagrab-DSC_0447

A zágrábi magyar Nagykövetség szervezésében december 9-én, vasárnap a zágrábi székesegyházban a kőbányai Szent László Általános Iskola Harmónia Gyermekkarának és Csengettyűegyüttesének adventi hangversenyére került sor.

A kőbányai Szent László Általános Iskola Harmónia Gyermekkara és Csengettyűegyüttese számos elismerésben részesült az elmúlt évtizedek alatt. Ezüst és arany minősítésekkel, koncert- és gálahangverseny-meghívásokkal, valamint rádió-, tévé- és CD-felvételekkel is büszkélkedhet. Karácsonyi és adventi repertoárjuk is különösen szép. Az angyali gyerekhangokat 32 darabos csengettyűkészlettel felszerelt iskolai együttes egészíti ki, amellyel számos magyarországi, bécsi, firenzei és a tavalyi szentlászlói vendégszereplésük után Zágrábban is elvarázsolták a közönséget, és szebbé tették az adventi várakozás, a karácsonyi ünnepkör kezdetének hangulatát.
A közönséget a püspökség rektora, Josip Kuhtić üdvözölte, majd Josip Bozanić zágrábi érsek személyes küldötte, Nedjeljko Pintarić mondott köszöntőt. Mind ő, mind pedig dr. Iván Gábor magyar nagykövet a két ország több évszázados kapcsolatait méltatta. „Akár jelképesnek is mondható, hogy több mint kilenc évszázad elmúltával most éppen a magyar lovagkirályról elnevezett budapesti iskola diákjai vendégszerepelnek az ősi katedrálisban” – mondta többek között a nagykövet. Majd a katedrális közönsége a gyermekkartól Liszt-, Delibes-, Britten- és Caccini-műveket hallhatott, a csengettyűsök pedig Charpentier-, Mozart- és Csajkovszkij-dallamokat szólaltattak meg.

 

{fcomments}