A gyerekek igazi néptáncos forgatagot teremtettek Szentlászlón

0
309

A szentlászlói gyermek néptáncfesztivál negyedik éve biztosít a korosztályhoz tartozók számára bemutatkozási lehetőséget, amelynek keretében megismerkedhetnek a többi magyar egyesület gyermek tánccsoportjának koreográfiáival is.

A szentlászlói rendezvényre a környékbeli településekről és a Drávaszögből is érkeztek néphagyományt, néptáncot ápoló tánccsoportok.

Lapis János, az idén fennállásának 70. évfordulóját ünneplő szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke köszöntőjében azt kívánta a résztvevőknek, hogy minél felszabadultabban, minél örömtelibben éljék meg a fellépés pillanatait.

Ezt követően sorra váltották egymást a színpadon a csoportok. A műsort a házigazdák legkisebbjei nyitották meg, de bemutatkozott a középső alakzatuk is. A szomszédos Kórógyról három együttes produkcióját is láthattuk, az Ady Endre Kultúregyesület két tánccsoportja és a Kórógy Hagyományőrző Egyesület népes együttese is fellépett, és ott volt még Antunovac horvát hagyományokat ápoló gyermektánccsoportja is. A Drávaszögből a Várdaróc Magyar Kultúregyesület Gerle és a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület Hajnalcsillag gyermektánccsoportja rendszeres fellépője a rendezvénynek, így ezúttal is örömmel vettek részt rajta.

A legtávolabbról, a Verőce közelében, Újgrácon működő Verőce-Dráva mente megyei HMDK-alapszervezet tánccsoportja érkezett, akiket saját zenekaruk kísért, ők a program végét is hangulatossá tették, így igazi fesztiváli atmoszféra alakult ki, ahol a gyerekek örömmel kapcsolódtak be a körtáncba.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének a vezetősége kiemelt figyelmet fordít gyermektánccsoportjainkra, hiszen a gyerekek azok, akik révén tovább élhetnek magyar hagyományaink, ezért igyekszik minden támogatást megadni nekik.