A FUEN elnöke Zágrábban

0
273

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke hétfőn Zágrábban találkozott a horvátországi nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőivel és Aleksandar Tolnauerrel, a zágrábi Kisebbségi Tanács elnökével. A találkozót Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője szervezte meg.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöksége szeptemberben fogadta a FUEN elnökét Eszéken. A találkozón Vincze Loránt a HMDK támogatását kérte a kisebbségek számára uniós jogalkotást kérő Minority SafePack aláírásgyűjtési kampányában, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unió kiszélesítse a hagyományos kisebbségek jogait. A cél egymillió támogató aláírás az unió legalább hét tagállamából, így Horvátországból is.

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője a szeptemberi találkozón javasolta, hogy a Minority SafePack polgári kezdeményezésre megállapított horvátországi limit, a 13 500 aláírás teljesítéséhez fontos lenne a többi horvátországi nemzeti kisebbséget is megnyerni. Ezért egy olyan találkozót szervezett, amelyen a kisebbségi parlamenti képviselőket és Aleksandar Tolnauert, a zágrábi Kisebbségi Tanács elnökét a FUEN első embere tájékoztathatta a folyamatban lévő aláírásgyűjtési akció részleteiről.