Folytatódik a felvidéki kapcsolat

0
73

A felvidéki Garamszentgyörgy vezetőségének a meghívására az Újbezdán Kultúregyesület tagjai idén is részt vettek egy, a június 29. és július 1. között megrendezett eseményen.

Újbezdán a Drávaszög nyugati csücskében található kis település, lakossága főleg mezőgazdaságból él. Először a nőszervezet, majd a nyolcvanas évektől az újbezdáni kultúregyesület a település művelődési életének a legfőbb szervezője. Számos nagyszabású rendezvénnyel, több hazai és külföldi fellépésen öregbítették az elmúlt időszakban is Újbezdán hírnevét. A kultúregyesület vezetősége fontosnak tartja a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatok ápolását is. Rendszeresen vendégszerepelnek Magyarországon és a Vajdaságban is, tavaly pedig a felvidéki Garamszentgyörggyel vették fel a kapcsolatot.

– Együttműködésünk idei folytatásaképpen nagy örömmel vettünk részt a Messze vagyunk egymástól, de mégis közel elnevezésű eseményen, ahol kórusunk, zenekarunk és színjátszó körünk is szerepelt a háromnapos színvonalas programban – mondta Horváth Ibolya, az újbezdáni kultúregyesület elnöke. Hozzátette azt is, miután több Kárpát-medencei önkormányzattal, művészeti csoporttal alakítottak ki kapcsolatot, ezért jövőre egy olyan rendezvényt terveznek, amelyre ezeket az együtteseket hívják meg.

A Lévai járásában, Párkánytól 40 kilométerre északra található Garamszentgyörgy hivatalos szlovák neve Jur nad Hronom. A több mint kilencszáz lakosának egyharmada vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláskor.