Földjük elvesztése után most a perköltségeket is ki kell fizetniük

0
163

Amikor a Vörösmartról a – volt vasút nyomvonalán, a „part alatt” – Kiskőszeg felé vezető ún. tankutat építették, parcellákat vettek el az ott élőktől, s a tulajdonosokat soha, semmilyen formában nem kárpótolták. Az érintettek ezért 2012-ben beperelték a Horvát Utak közhasznú társaságot. Az öt éven át húzódó pert elvesztették, melynek most a költségeit is kötelesek kifizetni.

A Vörösmart és Kiskőszeg (Batina) közötti legrövidebb útvonal az úgynevezett „tankút”, amit 1993-ban  a szerb irányítás alatt álló ún. Jugoszláv Néphadsereg tankjai számára építettek. A közútnak több mint tíz évig rendezetlen volt a státusa, majd a Sipos Sándor vezette darázsi járási magyar kisebbségi önkormányzat indítványára, Eszék-Baranya megye vezetőségének és az akkori zsupán, Krešimir Bubalo közbenjárásának köszönhetően 2008-ban megoldódott ez a probléma is, és besorolták a Horvát Utak hatáskörébe.

Az út építésekor kisebb-nagyobb parcellákat vettek el az emberektől. Az ún. krajinás időkben azokat, akik itthon voltak, úgy „kárpótolták”, hogy megígérték, amekkora földdarabot elvettek tőlük, akkorát kapnak majd másutt. A békés reintegráció után a horvát állam ezt elfogadta, ám miután a telekkönyvi hivatalban utánajártak a dolognak, kiderült, hogy az emberek csak használói és nem tulajdonosai a kárpótlásként kapott járási földdaraboknak. Így nem rendelkezhetnek fölöttük, például elemi csapás esetén nem kérhetnek kártérítést vagy állami támogatást, és el sem adhatják a parcellákat.

A Darázsi Járási Tanács ezért 2011-ben olyan határozatot fogadott el, mely szerint az érintettek nevére íratják a parcellákat, amelyek különben építési teleknek számítanak. Kb. tíz személyt semmilyen formában nem kárpótoltak. A földtulajdonosok 2011-ben úgy döntöttek, hogy a parcellák helyett inkább anyagi kártérítést kérnek, és amennyiben az illetékesek nem teljesítik kérésüket, jogi útra terelik az ügyet. 2012-ben a kb. ötven károsultból tizenkilencen beperelték a Horvát Utakat.

A pert elvesztették, aminek következtében nemcsak a kártérítésről mondhattak le, hanem az éveken át húzódó per költségét is nekik kell kifizetniük, ami néhány esetben tetemes összeg a nehéz anyagi helyzetben lévő érintettek számára.

Közéjük tartozik Kucsera József is, akitől annak idején egy holdnyi földterületet vettek el, ráadásul tavaly novemberben a 18 850 kúnás perköltség megfizetésére kötelezték.

Kucsera József

– Az összeget tizenöt napon belül be kellett volna fizetnem, de nem tudtam, már az sem érdekel, ha emiatt lefoglalják a többi földemet is – mondja Kucsera József elkeseredve, hozzátéve, a háború (1991-1997) alatt is nagy anyagi veszteség érte, most megint ez a veszély fenyegeti, pedig nem tett semmi törvénytelent.

Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese is felháborodását fejezte ki lapunknak az üggyel kapcsolatban.

Sipos Sándor

– A károsultak, úgy gondolom, teljes joggal perelték annak idején a Horvát Utakat, s a per nem kevesebb, mint öt évig húzódott! Most pedig a perköltségeket is nekik kell kifizetniük, ami mindennek a teteje. Azt hittük, hogy az állam a mi érdekeinket képviseli, de úgy látszik, tévedtünk – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor.

Az ügyben Jankovics Róbertet, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjét is megkerestük.

Jankovics Róbert

– Valóban rendkívül igazságtalannak tűnik a bírósági perek kimenetele. Megbíztam a munkatársaimat, hogy gyűjtsék be a jogerős bírósági végzéseket, valamint megkértem a Horvát Utak igazgatóját, hogy a behajtással, amennyiben lehetséges, várjanak – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, hozzátéve, miután közlik velük a bírósági ítéletek indoklását, szervezetten fognak lépni.