Fölszállott a páva

0
190
Flszllott-a-pva-1

Hetente több százezer ember követi Magyarországon és az anyaország határain túl is a Fölszállott a páva c. népzenei tehetségkutató versenyt.  Hétről hétre újabb néptáncegyüttesek, énekes, zenekarok, énekegyüttesek, táncos szólisták és táncospárok mutatkoznak be a Duna Televízió műsorában a „világklasszisokból” összeállított zsűri előtt. 

Az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza márciusban meghirdetett versenyére 360 produkcióval mintegy kétezren jelentkeztek a teljes magyar nyelvterületről. A Miskolcon, Százhalombattán, Győrött, Kolozsvárott, Csíkszeredában, Pécsett, Szegededen és Gödöllőn tartott selejtezőről összesen 48 produkció versenyzőit hívta be a zsűri a televíziós tehetségkutató műsorként folytatódó sorozatba. November 3-ától élő adásban 12 néptáncegyüttes, 12 zenekar vagy énekegyüttes, 12 énekes vagy hangszeres szólista, valamint 12 táncos szólista vagy táncospár mutatkozhatott be a Fölszállott a páva 2012 elődöntőiben szombatonként négy kategóriában. Három-három produkciót értékelt a zsűri, és közülük kategóriánként egy jelentkezőt juttatott tovább egyenes ágon a középdöntőkbe. Az adásonkénti nyolc kieső közül – kategóriától függetlenül – két versenyzőt is „megment” a zsűri. A négy novemberi elődöntőből így összességében a versenyzők fele, 24 produkció jut tovább a decemberi középdöntőkbe.

 

A zsűri tagjai

A zsűriben olyan „világklasszisok” vannak, mint például a táncos-koreográfus Zsuráfszky Zoltán, a Grammy-díj magyar hangja, Sebestyén MártaTimár Böske, a magyarországi táncházmozgalom kulcsfigurája , Sebő Ferenc népzenekutató, Diószegi László néptáncoktató és koreográfus, ezenkívül a zsűri tagja még Agócs Gergely néprajzkutató is, aki a versenyről azt nyilatkozta, hogy egy olyan világban, ahol az érdek legyőzte az értéket, a közmédia egy olyan értékközvetítő műsor sugárzásáról döntött, amelyben magyar fiatalok százai hitelesen közvetíthetik legbensőbb, dalban, táncban, zenében fogant önarcképeinket. A Fölszállott a páva 2012 szerinte alkalmas lesz arra is, hogy a tévénézők felé megüzenje, hogy a nagyszüleink által ránk hagyott hagyományos műveltség nem egy múzeumba való poros kacathalmaz, hanem olyan megélhető, felvállalható örökség, amely a nagyvilág színe előtt is alkalmas lehet sajátos értékeink kihangsúlyozására.

 

A versenyzők

Azok számára, akik hétről hétre követik a műsort, bizonyára sokaknak van már kedvence is, és most azért izgulnak, hogy jól szerepeljenek a decemberi középdöntőkben.  A táncegyüttesek kategóriájában pl. ott van a pécsi Tanac Együttes is, amely a Pécs környéki horvát falvak fiataljaiból alakult 1988-ban, a magyarországi horvátok néphagyományainak, bemutatása és megőrzése érdekében dolgoznak. Az elődöntőben olyan jól szerepeltek, hogy egyáltalán nem volt kétséges a továbbjutásuk. A zsűrít és a nézőket is lenyűgözte a vajdasági  Csizmadia Anna, aki annak ellenére, hogy korábban sok mindenben kipróbálta tehetségét, most végképp elkötelezte magát a népzene mellett, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékén a népi ének szak másodéves hallgatója. És ne is soroljuk tovább azt a sok tehetséges és elkötelezett fiatalt, akik a népzene ápolását tűzték ki célul.

Az  egyedülálló összefogással útjára indított Fölszállott a páva 2012 versenynek van előzménye is: az 1960-as évek végén indult Röpülj páva, amelynek akkor a sikerében sokan kételkedtek, végül egy országot mozdított meg, és számos, azóta nemzetközi hírűvé vált előadót indított el a pályán. Hasonló lehet az eredménye ennek a műsornak is, mindenesetre már az eddigiek erre engednek következtetni.

flszlott-a-pva-2

 

{fcomments}