Felújították székházukat a nagypiszanicai magyarok

0
190

Eredményes volt a 2017-es év a Nagypiszanicai Magyarok Közössége számára. Az egyesület művészeti csoportjainak számos fellépésük volt, amelyek által újabb kapcsolatokat is építettek. Arra pedig külön is büszkék, hogy a tavalyi évben sikerült felújítani székházukat, így tevékenységükhöz méltó környezetben dolgozhatnak tovább.

A gazdag múlttal rendelkező közösségben korábban is volt magyar egyesület, amely az 1980-as évekig működött. A helyi magyarok 2011-ben az újjáalakítás mellett döntöttek, és megalakították a Nagypiszanicai Magyarok Közösségét. Székhelyként egy, a nagypiszanicai református egyházközség tulajdonában lévő épületet bérelnek. Az épület rossz állapotban volt, így a Nagypiszanicai járástól, valamint Belovár-Bilogora megyétől kapott támogatásból és önerőből, önkéntes munkával hozták folyamatosan rendbe. Befejezni végül tavaly tudták a felújítást, az európai uniós források felhasználásáért felelős minisztériumnál Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnk közbenjárásával 200 ezer kúnás támogatást kaptak erre a célra, valamint a hiányzó részt a járás pótolta. Így végre egy megújult épületben működhetnek.

Berkes Zlata, a Közösség elnöke elmondta, tavaly sikeresen pályáztak a budapesti Bethlen Gábor Alapnál is, így egy tartalmas pécsi tanulmányi kirándulással gazdagították éves tevékenységüket.

– Az egyesület tagjainak különösen tetszett a Zsolnay Kulturális Negyed, és a városközpont is lenyűgözött bennünket – mondta Zlata, aki hozzátette azt is, szintén a Bethlen támogatásából hangszert is vásároltak a zenekaruk számára.

A tavalyi évet egy kirándulással zárták

Az egyesületvezető beszámolt arról is, hogy nagy örömükre új tagokkal is bővült a gyermektánccsoportjuk, így számukra több fellépést is terveznek, valamint szeretnék a viseletüket is felújítani. Az egyik nemrég elhunyt tagjuk emlékére egy dal is született. Több rendezvény, program is szerepel az idei tervükben, az első a március 15-ei megemlékezés lesz. Tovább építik kapcsolatukat más nemzeti kisebbségekkel és a többségi nemzet tagjaival is, de továbbra is a legfontosabb, hogy gyümölcsöző együttműködésük legyen a többi horvátországi magyar szervezettel.