Felülvizsgálják a választói névjegyzéket

0
81
bf-valasztoi

Mintegy 340 ezerrel csökkenhet a szavazók száma, miután a december végi jogszabályváltozások értelmében törlik a választói jegyzékből azokat, akiknek nincs személyi igazolványuk, nem létező lakcímen szerepelnek, illetve nem a bejelentett lakóhelyen élnek – derül ki a Jutarnji list című zágrábi napilap cikkéből.
Sokan meglepődnek majd a helyhatósági választásokon, hogy már nincsenek a választói névjegyzékben – idézi a napilap Arsen Bauk horvát közigazgatási minisztert, aki hozzáteszi, hogy „mindenáron rendet tesz” a kaotikus szavazói listák között.
A lap Drniš példáján szemlélteti a rendkívül kusza állapotokat. A dalmáciai kisváros választói jegyzékében szerepel például egy 113 éves nő, ami önmagában még nem lenne meglepő. A 2011-es népszámlálási adatok alapján azonban Horvátország legidősebb állampolgára két 106 éves asszony. Továbbá a település 8717 választója közül több mint 11 százaléknak érvénytelen a személyi okmánya, akiket ezért már töröltek is a választói lajstromból. Drniš 434 utcájából 24 nem létezik hivatalosan, miközben ezekben az utcákban majdnem félezer szavazó van bejelentve. Több mint hatszáz választó lakhelye pedig létező utcában ugyan, de nem létező házszám alatt van – mutat rá a lap a furcsaságokra, összegezve, hogy ezek szerint a településen több mint kétezer ember nem szavazhatna.
A kisváros példája nem egyedülálló Horvátországban, mert az országos választói jegyzékben szereplő mintegy 4,1 millió szavazóból 280 ezernek érvénytelen a személyi igazolványa, közel 340 ezer pedig nem létező házszámon „lakik” – ismerteti a Jutarnji list. A legfrissebb, 2011-es népszámlálási adatok alapján Horvátországnak 4 284 889 lakosa van.
A horvát szábor decemberben több törvénymódosításról is döntött, amelyek nyomán átfésülik a választói jegyzéket. Ezentúl például a rendőrség törölheti a lakcímnyilvántartásból azt, akiről bebizonyosodik, hogy életvitelszerűen nem a megadott lakóhelyen él. Ezt a hatóságok eddig csak az adott személy kérésére tehették meg. Becslések szerint az intézkedés több százezer olyan embert is érint, akinek van ugyan horvát személyi igazolványa, de külföldön él. A külföldön élő, Horvátországban állandó lakóhellyel nem rendelkező horvát állampolgárok továbbra is voksolhatnak majd a köztársasági elnöki és parlamenti választásokon, illetve népszavazásokon, nekik azonban mostantól minden szavazás előtt regisztráltatniuk kell magukat a külképviseleteken.
Ezt az intézkedést az úgynevezett választói regiszterről szóló törvény parlamenti vitája során jobboldali ellenzéki képviselők erősen kifogásolták, azt állítva, hogy ezáltal hátrányos megkülönböztetés éri a határon túli szavazókat, és hogy a kormány voltaképpen így akarja csökkenteni a diaszpóra által leadott szavazatok számát.
Szociáldemokrata kormánypárti képviselők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy valahogy elejét kell venni az olyan eseteknek, amikor „halottak szavaztak”, illetve ugyanazon harminc négyzetméteres lakás lakójaként száz ember is szavazott – közölte korábban a Poslovni dnevnik internetes kiadásában.

 

{fcomments}