Féltik a munkahelyüket az INA-dolgozók

0
156
BELFLD-INA

Aggódnak a szakszervezetek a horvát INA kőolajipari vállalat 8500 dolgozójának sorsáért, minthogy helyi sajtóértesülések szerint a kormány egy új, állami kőolajipari vállalat megalapítását fontolgatja, ezért szakszervezeti vezetők Ivan Vrdoljak gazdasági miniszterrel találkoztak a múlt csütörtökön – közölte a Poslovni dnevnik üzleti napilap a honlapján.

A horvát szakszervezetek egyesülete (HUS) és az INA szakszervezetének (INAS) vezetői szerint az új vállalat veszélyeztetné az INA kutatási és termelési ágazatát és ezáltal a dolgozók munkahelybiztonságát is. Lehetségesnek tartják ugyan, hogy az új vállalat akár jobb munkahelyeket is jelenthet a kőolajipari dolgozóknak, de egyelőre túl sok a megválaszolatlan kérdés ez ügyben.

A szakszervezeti képviselők aggódnak az INA életképességéért, mert szerintük beruházásokból kevés van a vállalatban. Úgy vélik, modernizálni kellene a töltőállomásokat és felújítani a sziszeki (Sisak) olajfinomítót. Attól tartanak, hogy a vállalat bezárja az olajfinomítót. „A dolgozók aggasztónak tartják a Mol próbálkozásait, amelyek az INA benzinkúthálózatának kiszervezésére és ezáltal a dolgozók létszámának és jogainak csökkentésére irányulnak” – idézi a lap Maja Rilovićot, az INAS elnökét.
„Tekintettel arra, hogy a Mol és horvát állam között fennálló szerződés kedvezőtlen, és hogy a magyarok nem teljesítik vállalt kötelezettségeiket, ami nagy bizonytalanságot okoz, pontos válaszokat kértünk létfontosságú kérdésekben” – mondta Ozren Matijašević, a HUS elnöke a megbeszélés kapcsán az index.hr szerint.

 

{fcomments}