Félmilliárd forinttal indul a horvátországi gazdaságfejlesztési program

0
474

Félmilliárd forint keretösszeggel elindul a horvátországi gazdaságfejlesztési program, és amennyiben az első néhány hónap meghozza a várt eredményeket, akkor a jövő év elejétől újabb 500 millió forint áll a pályázók rendelkezésére – mondta Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára múlt pénteken Várdarócon a horvátországi gazdaságfejlesztési programot indító rendezvényen, amit nagy érdeklődés mellett tartottak meg.

A Kárpát-medencei magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program horvátországi indító rendezvényén Magyar Levente kiemelte: „Mára Magyarország megerősödött annyira gazdaságilag, hogy nemcsak saját magát, hanem a szomszédos országok magyarlakta területeit is fejleszteni tudja”.

Az államtitkár arra biztatta a nyitórendezvény mintegy 150 résztvevőjét, hogy bátran éljenek a lehetőséggel és pályázzanak. „Ez egy olyan alkalom, amire korábban, a kelet-európai rendszerváltások óta eltelt időszakban nem volt példa” – emelte ki.

Magyar Levente megköszönte a horvát kormány és a megye támogatását, amely véleménye szerint elengedhetetlen feltétele a program sikerességének.

Magyar Levente elmondta: ahogy a Kárpát-medence más magyarlakta területein, itt is a mezőgazdaság dominál, ezért az agráriumra szeretnék felfűzni a most elindított gazdasági programot. „Meggyőződésünk, hogy ez a vidék olyan mezőgazdasági adottsággal rendelkezik, ami Európa egyik legvirágzóbb agrárvidékévé tudja varázsolni” – fogalmazott. Hozzátette: ehhez két dolog hiányzik, az egyik a tőke, amelyet most néhány száz gazda esetében pótolni tud a magyar kormány, a másik a piac, amelynek a megszervezésében szintén tud segíteni. „Így összeállhat egy olyan rendszer, amely az egész vidéknek, az egész Drávaszögnek kitörési lehetőséget adhat” – szögezte le.

Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke elmondta: nagyon régóta vártak erre a pillanatra, hiszen már régen megfogalmazták azt, hogy a magyarság fennmaradásának nagyon fontos alappillére a gazdasági életben való aktív részvétel, legalább annyira fontos, mint a magyar oktatás és a hitélet. „Most elérkezett az a pillanat is, amikor teljes erővel támogat minket az anyaország a gazdasági élet terén is” – húzta alá.

Palizs Tóth Hajnalka, a gazdaságfejlesztési program lebonyolítására létrehozott Economica Hungarica Alapítvány nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Az alapítványvezető kifejtette, megmaradásunk egyik alapfeltétele, hogy gazdasági téren is erősödjön a horvátországi magyar közösség, és ehhez kaptunk most egy óriási támogatást ezzel a programmal. A pályázati kiírásokat és feltételeket is ismertette, majd felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy az elkövetkező napokban tizenkét településen tartanak lakossági fórumot a pályázatok iránt érdeklődőknek, valamint hogy munkatársaival együtt mindenben a pályázók rendelkezésére áll.

Az eseményen részt vett Dragan Vulin, Eszék-Baranya megye közgyűlésének elnöke, Veljko Radić, a horvát Régiófejlesztési Minisztérium képviselője, főosztályvezető, Magyar József zágrábi magyar nagykövet és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul.

 

ECONOMICA HUNGARICA  ALAPÍTVÁNY

www.economica-hungarica.eu

CÍM: Trg Franje baruna Trenka 4/1, Eszék.

TELEFON:
+385 31 283 682 (31 200 882).

MOBIL: 099 335 3887 (igazgató),
099 335 3886 (projekt-koordinátor).

E-mail: [email protected]

ÜGYFÉLGOGADÁS:
hétfőtől péntekig
8:00 – 15:00 óra.