Felesleges a veszettség elleni évenkénti oltás?

0
333

Az Állatbarátok (Prijatelji životinja) nevű egyesület úgy véli, fölöslegesen oltatják be évente veszettség ellen a kutyákat, elég lenne két-három évente megtenni ezt. A szakemberek viszont azt mondják, hogy erre Szerbia és Bosznia miatt van szükség, ahol nem sikerült még a veszettséget kiirtani.

Az Állatbarátok Egyesülete egy petíciót is megfogalmazott a közelmúltban, amelyben egyebek között az is olvasható, hogy véleményük szerint a „túlvakcinázás” kétszeresen is káros, hiszen az állatok számára az oltási szövődmények indokolatlanul nagy kockázatával jár, a tulajdonosoknak pedig fölösleges kiadást jelent. Így azt javasolják, hogy a második oltás után a gazdiknak csak kétévente kelljen beoltatni a kutyájukat.

Az állatorvosok szerint viszont ennél összetettebb kérdésről van szó, amely már csak azért is roppant bonyolult, mert élő betegségről van szó, és a szomszédos országokban az utóbbi években is még előfordult, hogy veszettség miatt halt meg valaki.

A veszett állatok, akár a kutyák, akár a rókák, nem ismerik az országhatárokat, így hiába nagyobb nálunk a védettség, önmagában ez még nem elegendő. A szakember megemlítette, hogy bár más országokban is léteznek a gyártó leírása szerint két-három évig hatékony vakcinák, ott is megkövetelik az ebek évenkénti oltását, ráadásul ezekbe az államokba csak olyan négylábút engednek be, amely egy éven belül kapott veszettség elleni védőoltást.

Az állattartók is hasonlóképpen vélekednek, mint az Állatbarátok, szerintük kicsi az esélye annak, hogy a normális körülmények között tartott kutyák megfertőződjenek. Úgy gondolják, elegendő lehet a két-három évente beadott oltás, mert a gyártó leírása szerint két-három évig is hatékony a vakcina. A kutyák immunrendszere is olyan sok káros hatásnak van kitéve, hogy azt nem érdemes tovább gyengíteni a feleslegesen beadott oltásokkal.

Hazánkban évente 350 ezer kutyát oltanak be, egy injekcióért átlagban 150 kúnát kell fizetni, tehát az államnak, a vakcinagyártóknak és az állatorvosoknak ebből összesen mintegy 52,5 millió kúnás bevételük származik!