Farsangvég a kakasok jegyében

0
176
DSC_0323

Az idén is a kakasoké volt a főszerep a február 12-i  11. várdaróci farsangzáró hagyományápoló rendezvényen. Most első alkalommal tartottak kakaskiállítást, kicsik és nagyobbak is kakas-jelmezt öltöttek, plüskakas fejet ütöttek, majd a végén pedig kakaspörkölt főző versennyel zárták a napot.

E több száz éves hagyományt tizenegyévvel ezelőtt a helyi ifjúság kezdeményezére újították föl, majd az évek során a település minden civil szervezete csatlakozott a rendezvényhez, míg pár évvel ezelőtt ezt a napot falu nappá is nyilvánították.

– A rendezvényt elsősorban hagyományápolás céljával rendezzük. Szeretnénk, ha ez a régi szokás még sokáig élne a faluban. Persze nem titkolt célunk az is, hogy ezáltal minél szélesebb körben ismerté tegyük településünket. Mivel a kakas-ütés, településünk napjai is egyben, így igyekszünk minden évben változatos programmal készülni  – mondta Micheli Zsolt polgármester.

 

Először volt kakas-kiállítás

Várdarócon húshagyókedden  ezen a napon minden a kakasok körül forog. Most első alkalommal tartottak kakaskiállítást is, így az érdeklődők a  háztáji példányok mellett néhány igen érdekes fajtatiszta tyúkfajtát is szemügyre vehettek.  Ifj. Tórizs István, a kiállítás szervezője lapunknak elmondta, hogy a fajtatiszta tyúkfajták száma meghaladja a 200-at, és igen változatos a megjelenésűek. A várdaróci közönség így pl. óriás és törpe cochinok (kokinok), brahmák (brámák), orpingtonok, itáliai kakast, törpe főnixek, és mindezek több, gyakoribb vagy igazi ritkaságnak számító egyedeket is láthatott.

De természetesen idén is volt amatőr festőtábor is, az itt készült a települést, hagyományait és épületeit ábrázoló alkotások pedig a kultúrotthon falait díszítik. Hogy a fiatalok körében is sok a tehetséges alkotó, ezt a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége Ifi Art vándorkiállítása is bizonyítja, a szervezet felhívására 15 fiatal mintegy száz alkotást küldött be. Ezeket elsőként a várdaróci közönség láthatta.

Az igazán mozgalmas rész délután három órakor kezdődött, ekkor kakasjelmezbe bújt helyi fiatalok járták körbe a falut, lovasok, lovas kocsikkal kísért, zenés felvonulás formájában. A kakasok a régi szokások szerint körbeugrálták az utcán nézelődő hölgyeket, akiktől fonott kosarakba gyűjtötték a friss tojásokat. Visszatérve a faluközpontba, farsangi fánkkal kedveskedtek a helyi asszonyok az odalátogatóknak. Idén közel háromezer farsangi finomságot sütöttek.

 

Közel 100  kiskakas

Ahhoz, hogy egy hagyomány sokáig fennmaradjon, fontos, hogy a legkisebbekkel is megszerettessük, megismertessük, így idén a járás négy településének az óvódásat is meghívták a rendezvényre, akik szebbnél szebb, színesebbnél színesebb kakas-jelmezve vonultak föl a központban, majd a kakas-ütést is kipróbálták. Bekötött szemmel egy rövid doronggal kellett eltalálniuk a plüskakasfejet.

Este 6-kor kezdődött a műsor a kultúrotthonban, ahol bemutatkoztak a közönségnek a helyi hagyományőrző csoportok: a menyecske tánccsoport, az ifjúsági- és a gyermektáncegyüttes, valamint idén is itt volt Várdaróc magyarországi testvértelepülésének, Birjánnak a tánccsoportja. A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület táncosait pedig egy igazán más szerepben láthattuk, egy saját maguk készített, rendezett zenés, humoros darabbal léptek a közönség elé.

A délutáni órákban a kultúrotthon előtt kakaspörköltfőző versenyre is sor került, a legjobb szakácsok között ismét legtöbb volt a  helyi. Majd fehér asztal mellett fogyasztották el az étket és késő éjszakába nyúló bállal koronázták meg a napot, a kórógyi Aranycsárdás magyaros dallamaira.

A rendezvényen jelen volt többek között Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője is.

A kakasütést a Bethlen Gábor Zrt. Budapest, Várdaróc MKE, Bellyei járás, Várdaróci Helyi Választmány, és a Bellyei járás Turisztikai Hivatala támogatta.

 

Farsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyébenFarsangvég a kakasok jegyében

 

{fcomments}