Ez volt az első sikeres pályázatuk

0
332
A kiflisodrót már beüzemelték a pékségben

Tavaly indult a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja Horvátországban a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján, amelynek köszönhetően az Economica Hungarica Alapítványon keresztül 140 horvátországi magyar családi gazdaság, vállalkozás juthatott célirányos anyagi támogatáshoz. Közéjük tartozik a kórógyi Denis pékség is, amely az elnyert pénzösszeget gépesítésbe fektette. A gépek segítségével gyorsabb és minőségibb munkára leszünk képesek – mondta Milkovics Adriana, a pékség egyik vezetője, akitől azt is megtudtuk, fennállásuk óta most részesültek először támogatásban.

A Milkovics család hat éve üzemelteti pékségét Kórógyon. Huszonkét településen vannak jelen termékeikkel, több iskolába szállítanak, és összesen tizenhat embert foglalkoztatnak. Több falubeli számára biztosítanak megélhetést. Mozgó ABC-ket is üzemeltetnek, furgonokkal járják a környező falvakat, hogy minél több vásárló számára elérhetők legyenek. Nemcsak péktermékeket kínálnak, hanem szinte minden mást is, amit egy kis vegyeskereskedés. Mozgó boltjukkal az idősebbeknek segítenek, akiknek így kevesebbet kell gyalogolniuk.

Milkovics Adriana

Adriana lapunknak nyilatkozva elmondta, mostantól még hatékonyabban működhet majd pékségük, mivel ők is elnyerték a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatását.

– Míg más pékségek kisebb gyárakként üzemelnek, mi eddig szinte minden munkát kézzel végeztünk. A néhány meglévő gépünket használtan vettük, és igencsak rossz állapotban voltak már. Ezért most pékségünk modernizálására négy gépet – tésztapihentetőt, kiflisodrót, vízkeverőt, tésztanyújtót – pályáztunk meg, melyek segítségével gyorsabb és minőségibb munkára leszünk képesek, növelhetjük a gyártási kapacitást, illetve a gépesített munkával megspórolt időt újabb péktermékek bevezetésére is fordíthatjuk – nyilatkozta lapunknak Adriana.

Fennállásuk óta ez volt az első sikeres pályázatuk, örül, hogy Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk személyes biztatásának köszönhetően éltek a lehetőséggel, és hálás Magyarországnak a támogatásért.

Azt is megtudtuk tőle, volna még mit fejleszteni vállalkozásukon, ezért azt tervezik, hogy a jövőben is pályáznak. Eddig önerőből építették cégüket, amihez hitelt kellett felvenniük, adósságaikat még most is nyögik, de bíznak benne, néhány év múlva sikerül végtörleszteniük, s attól kezdve még gyorsabban fejlődhetnek majd.

– A fejlesztésekkel többek között az is célunk, hogy könnyítsünk dolgozóink feladatain. Mindig odafigyeltünk alkalmazottaink igényeire, s ez sikerünk egyik titka – mondta Adriana.

Megjegyezte, vállalkozásuk sikeréért elsősorban saját maguk felelnek, de környezetükre nem gyakorolhatnak hatást. Abból a huszonkét faluból, ahol üzemelnek, szinte napi rendszerességgel kapnak híreket arról, hogy valaki külföldre költözik, vagy tervezi a kivándorlást. Az elnéptelenedő települések miatt nekik is egyre kisebb a vásárlói körük.

Adriana bízik benne, hogy a gazdaságfejlesztési program, illetve a hasonló projektek talán képesek lesznek változtatni a helyzeten, vagyis hogy mind többen gondolják majd azt, hogy itthon sem lehetetlen a boldogulás.