Exportkonferencia a külpiacra lépés elősegítése érdekében

0
255

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) első alkalommal szervezett exportkonferenciát Horvátországban. Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója elmondta, a gazdaságfejlesztési programban nyertes horvátországi magyar pályázók mintegy 210 millió forint értékben vásároltak termelőeszközöket és különböző mezőgazdasági berendezéseket magyarországi cégektől.

A vezérigazgató több olyan drávaszögi családi vállalkozást is meglátogatott, amelyek az MNKH közreműködésével magyarországi vállalkozásokkal bonyolítottak le sikeres ügyleteket.

Oláh Zsanett kiemelte: az MNKH és a magyar kormány számára is fontos célkitűzés, hogy növelje a magyar exportvállalkozások számát, valamint hogy segítse a határon túli területeken élő magyar vállalkozók helyben boldogulását. A vezérigazgató szerint a vállalkozások ereje abban van, hogy a határok két oldalán élő magyar vállalkozások együtt tudnak működni.

Szavai szerint két szempontból is fontos fejlesztés valósult meg: egyrészt azzal, hogy a határon túli magyar nyertes pályázók magyarországi cégeken keresztül valósították meg ügyleteiket, így növelték a magyar exportot, másrészt a határon túli vállalkozások kapacitása is bővült.

– Ahhoz, hogy a határon túli magyar vállalkozások teljesítőképessége fenntartható módon tudjon növekedni, szükség van arra, hogy a külpiacon magabiztosan tudjanak fellépni – mondta a vezérigazgató.

Mindezek elősegítése céljából az MNKH első alkalommal szervezett exportkonferenciát Horvátországban, melyre Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK) került sor, ahol a résztvevők átfogó tájékoztatást kaptak többek között a sikeres pályázatírás módjáról, illetve a hatékony külpiaci megjelenésről is.

Az MNKH eszéki irodájának vezetője, Palizs-Tóth Hajnalka elmondta, hogy az exportakadémiának lesz folytatása.

A résztvevőket Jakab Sándor, az Economica Hungarica Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke is köszöntötte, aki az Alapítvány és az MNKH-iroda jó együttműködését hangsúlyozta.

Az eszéki magyar főkonzulátus részéről Obradović Ena gazdasági attasé vett részt az eseményen.