Évzáró ünnepségek Baranyától a tengermellékig

0
118
06-evzaro-korogy

Tavalyi utolsó lapszámunk után több HMDK-s egyesület is évzáró műsorral, télapóvárással és csomagosztással zárta az évet. Szentlászlón erre az alkalomra készített zenés-táncos darabot mutattak be, Kiskőszegen, Várdarócon és Kórógyon karácsonyi csomagosztásra került sor. Újbezdánban és Splitben pedig ezúttal sem maradt el a karácsonyi műsor.

Szentlászlón a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezésében egy színes karácsonyi műsorra került sor. Az ifjúsági tánccsoport tagjai külön erre az alkalomra egy zenés-táncos darabot készítettek, ami igen nagy tetszést aratott a közönség soriban.  De nem hiányoztak a hagyományos karácsonyi énekek és a modern tánc sem a repertoárból. Az iskolások is külön műsorral készültek.

A kiskőszegi HMDK-alapszervezet egy alkalmi műsorral zárta az évet december 21-én. Először a Kiskőszegi Kisasszonyok koreográfiáit tapsolhatta meg a közönség, majd a gyerekek szavalataikkal tették meghittebbé az ünnepi várakozást. A műsor végén pedig az egyesület minden olyan tagját elismerő oklevélben részesítették, akik munkájukkal hozzájárultak a magyar kultúra és hagyományok ápolásához, megőrzéséhez. Majd piros ruhában, fehér szakállal, nagy puttonnyal és sok-sok finomsággal megérkezett a Télapó is. A helyi HMDK-alapszervezet ezúttal 120 csomagot biztosított.

A várdaróci Helyi Választmány és az Önkéntes Tűzoltóegylet minden évben megajándékozza a település 12 év alatti gyerekekeit – így volt ez december 22-én is, amikor mintegy kilencven csomagot osztottak szét. Egy nappal korábban a Helyi Választmány jóvoltából az óvódások és általános iskolások egy mesés utazáson vehettek részt az eszéki karácsonyi villamoson.

Újbezdánban december 23-án került sor a helybéli kultúregyesület és az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület által szervezett hagyományos karácsonyi ünnepségre. A rendezvényen részt vett a szó szoros értelmében a falu apraja-nagyja. A közönségnek a kórusok karácsonyi énekekkel kedveskedtek és kívántak kellemes ünnepeket. Fellépett a hagyományőrző egyesület tánccsoportja is és a Kubikos Zenekar is. Végül a gyerekek nagy örömére a Télapó is megérkezett, aki ráadásul csomagokat is osztogatott.

Kórógyon a Hagyományőrző Egyesület játszóházában szervezték meg a télapóvárást, a csomagokat a Tordinci járás Magyar Kisebbségi Önkormányzata támogatásából vásárolták meg.

A Split-dalmát megyei HMDK-egyesület hagyományos karácsonyi évzáró műsorára december 23-án került sor. Az egyesület ünneplőbe öltöztetett székhelyének a nagytermében mintegy harminc gyerek jelent meg szülei és nagyszülei kíséretében, és izgatottan várták a Télapó érkezését. Mielőtt ez megtörtént volna, a Rozmaring népdalkör legújabb műsorával örvendeztette meg a közönséget. A télapós csomagosztás után az egyesület alelnöke, Tripolszki Anikó által készített hagyományos magyar sütemények mellett folytatódott a társalgás.

Ezek az ünnepségek láthatólag nagyon sok gyereknek és szülőnek okoztak igazi örömet, feltöltődést.

06-evzaro-vardaroc--2

A várdaróci Helyi Választmány és az Önkéntes Tűzoltóegylet minden évben megajándékozza a település 12 év alatti gyerekekeit

06-evzaro-batina-1

A kiskőszegi HMDK-alapszervezet egy alkalmi műsorral zárta az évet december 21-én

 

{fcomments}