Évértékelő nyilatkozat: „Számunkra nincs lehetetlen”

- hangsúlyozta Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője lapunknak adott évértékelő nyilatkozatában

2
425
Jankovics Róbert

A politikus szerint az, hogy hosszú évek után idén jelentős eredményekről számolhat be, többek között a 2016-os előre hozott parlamenti választáson aratott sikerünknek köszönhető, amellyel a magyar közösség egy erős érdekképviseletre tett szert.

Ezt támasztja alá az is, hogy majdnem öt év kihagyás után idén tavasszal újra összeült a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság, és a számunkra legfontosabb ajánlások mind bekerültek a jegyzőkönyvbe.

Mint mondta, ennek eredményeként sorra valósultak meg a többmillió kúnás beruházások a magyarságunk számára fontos egyesületekben, intézményekben. Lassan a végéhez közeledik a laskói általános iskola tornatermének építése, hamarosan kezdődik az eszéki magyar központ diákotthonának az építése, horvát állami költségvetésből nyújtott támogatásból saját székházhoz jutott a HMDK sepsei alapszervezete, a Laskói Ifjúsági Egyesület és pélmonostori egyesületeink, közösségi épületek újultak meg több helyen Szlavóniában is. Több mint 800 ezer kúnát hagytak jóvá idén a magyarságunk számára fontos szakrális épületek felújítására is.

Az idei esztendőben véleménye szerint sikerként könyvelhetjük el azt is, hogy a tavalyihoz képest 5,5%-kal emelkedett a horvátországi magyar szervezeteknek juttatott (horvát) állami támogatás. Sőt, mi vagyunk az egyetlen nemzeti kisebbség, amelynek növekedett a támogatása. Elmondható az is, hogy ez volt az első jelentős támogatás-emelkedés 2009 óta.

Úgy véli, hogy komoly mérföldkőnek számít a horvát kormány és a nemzetiségek viszonyában az is, hogy a kormány idén elfogadta a nemzeti kisebbségekre vonatkozó operatív programot, amelyben a magyarságra vonatkozó legfontosabb prioritások is szerepelnek.

Jelentős előrelépés történt a két ország kapcsolatában is, több kétoldalú találkozóra is sor került az elmúlt 12 hónap során, amelyeken a horvát delegáció tagja volt magyarságunk parlamenti képviselője is.

– Meghatározó fontosságú, hogy magyar közösségünk nevében jelen lehetünk a két ország közötti legmagasabb szintű tárgyalásokon is – szögezte le Jankovics Róbert.

Jankovics kiemelte azt is, hogy a magyar kormánynak köszönhetően soha nem látott lehetőségek állnak most a horvátországi magyarság rendelkezésére. Mint mondta, már eddig is sokat köszönhetünk anyaországunk kormányának, Orbán Viktor miniszterelnöknek, amely/aki sokrétű politikai és anyagi segítséget nyújt közösségünknek, hogy még sikeresebben küzdjünk a beolvadás és az elvándorlás ellen.

A vártnál is sikeresebben indult a HMDK gazdaságfejlesztési stratégiája általi gazdaságélénkítési program, melynek keretében a 2017-re biztosított 500 millió forintos keretből 143 családi gazdaság/vállalkozás kapott támogatást, és újabb 500 millióra számíthatunk jövőre is.

– Ma olyan nemzeti kormánya van Magyarországnak, amely számos, a megmaradásunkat, fejlődésünket segítő programot, támogatást indított el, jelentős pénzeszközöket bocsátott a rendelkezésünkre, amiért hálásak vagyunk az Orbán Viktor által vezetett kabinetnek, és ezt igyekszünk a 2018-as parlamenti választáson szavazatunkkal is kinyilvánítani – hangsúlyozta parlamenti képviselőnk.

Évértékelő nyilatkozatában elmondta azt is, hogy az idei esztendő nem csak anyagilag erősített meg bennünket, az önkormányzati választások is eredményesek voltak. Nagy számban mentek el szavazni magyarjaink: a HMDK mind a négy magyar kisebbségi elöljáróhelyettes-jelöltje megnyerte a választást, és a HMDK erősödését mutatja az is, hogy a járási és a városi tanácsokba is több magyar képviselőt juttatott be, mint négy évvel korábban.

– Parlamenti képviselővé választásom óta sikerült korrekt együttműködést kialakítani az új horvát kormány tagjaival, így a horvátországi magyarokat érintő ügyek folyamatos intézése mellett természetesen mindent megteszek/megtettem azért is, hogy a magyarlakta járások és városok vezetőinek is segítsek falvaink és városaink aktuális problémáinak a megoldásában. Különösen olyan ügyekben tudok közbenjárni, amelyek a kormány vagy egyes minisztériumok hatáskörébe tartoznak – mondta.

Véleménye szerint az, hogy a horvát és a magyar kormány is partnerként kezel bennünket, abban is megnyilvánult, hogy több rendezvényünket, megemlékezésünket is megtisztelték magas rangú politikusok.

– Szinte megszokottá vált, hogy rendezvényeinken a legmagasabb tisztségeket betöltő politikusok is részt vesznek: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved és Blaženka Divjak tárcavezetők jártak rendezvényeinken 2017-ben. Külön megtisztelés volt számomra, hogy részt vehettem a Horvát Kormány eszéki ülésén, Andrej Plenković miniszterelnök személyes meghívására. Ezek olyan mérföldkövek közösségünk életében, amelyekhez a jövőben is ragaszkodni fogunk. És mindez olyan körülményeket teremtett, hogy most már „normális” az is, hogy horvátországi magyarok a legfontosabb tisztségekre is kerülhetnek, mint például dr. Szántó a szábor egészségügyi és szociálpolitikai bizottságába – hangsúlyozta.

– Hagyományőrző rendezvényekből, programokból és különféle fellépésekből idén is volt bőven. Szervezeteink tagjai most is jelentős munkát végeztek. Mindezt én a működési feltételeik biztosításával igyekeztem megköszönni. Köszönet továbbá munkatársaimnak is, akik rendületlen odaadással dolgozták velem végig az elmúlt időszakot. És igyekeztünk minderről folyamatosan számot adni, csütörtökönként írott formában is – mondta a képviselő.

– Elemezve és leszűrve az elmúlt év tapasztalatait, elmondhatom, hogy számunka nincs lehetetlen, és mindezek által most már megerősödve, tehetségünk  szerint és néha a lehetőségeink határain túl is folytatjuk az érdekvédelmi munkát az élet minden területén, a horvátországi és az egyetemes magyarság javára és szolgálatára. Bízom abban, hogy az előttünk álló 2018-as év is hasonlóan eredményes lesz, kívánok mindannyiuknak boldog karácsonyi ünnepeket, sok sikert, bort, búzát, békességet az új esztendőben! – fejezte be évértékelő nyilatkozatát Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.