Eszéken edzettek a legjobb magyar BMX-versenyzők

0
157

A múlt hétvégén Eszéken edzőtáborozott a Magyar Freestyle BMX Egyesület, mely Magyarország legjobb BMX-versenyzőit tömöríti. A versenyzők a táborban többek között a 2020-as tokiói olimpiára is készültek.

A Bicycle Moto-Crosst BMX-ként emlegetik. Első betűje, a „B” a kerékpárt, az „M” a motort és az „X” a kettő keresztezését jelöli. Kialakulása idején a motokrossz sportág már hatalmas népszerűségnek örvendett az Amerikai Egyesült Államokban. Néhány fiatal, aki szeretett volna részt venni a motokrossz-versenyeken, de nem érték el az ehhez szükséges minimális korhatárt, és/vagy nem volt elegendő pénzük, hogy megvásárolják a szükséges méregdrága motorkerékpárokat, úgy döntöttek, hogy valamilyen módon helyettesítik a motokrossz sportágat. BMX-kerékpárokon kezdtek versenyezni – beöltözve a motokrossz sportágban használatos ruházatokba – az általuk épített, motokrossz-pályához hasonlító helyszíneken azzal a céllal, hogy utánozzák a sportágat, amennyire csak lehetséges.

Ahogy múlt az idő, ezek a BMX-rendezvények egyre népszerűbbek lettek minden helyszínen, de különösen Kaliforniában. Az 1970-es évek elején a BMX mint különálló sportág kezdett megerősödni, és hivatalosan is megkezdődtek a BMX-versenyek szervezései.

A ’80-as évekre hivatalos sporttá vált, és elindult világhódító útjára. A sportág legújabb sikere, hogy 2017-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Freestyle BMX-et felvette az olimpiai sportok közé, aminek köszönhetően 2020-ban már ott lehetnek Tokióban a világ legjobb BMX-versenyzői is. Tokióba készülnek a magyar Freestyle BMX Egyesület tagjai is, akik nemrégiben Eszéken tartottak felkészülési edzőtábort.

– Azzal, hogy a BMX olimpiai sportággá vált, világszerte megnőtt iránta az érdeklődés, így nagyobb figyelem összpontosul ránk is. Magyarországon ennek ellenére van még mit fejlődnie a sportnak, főleg az infrastruktúra terén, még nincs egyetlen ilyen nagy és ilyen jól felszerelt BMX-pálya sem, mint az eszéki, ezért is jöttünk ide gyakorolni – mondta Pichler Róbert, az egyesület elnöke.

Mint mondta, az edzőtábor arra szolgál, hogy megfigyeljék, majd kiválasszák az ország legjobb BMX-versenyzőit, akikkel tovább készülnek majd az olimpiára való kijutásra. Az ötkarikás játékokon 9 férfi és 9 női versenyző vehet majd részt, ezért világszerte nagy a küzdelem a kijutásért.

A magyar egyesület nagyon jó viszonyt ápol az eszéki BMX klubbal, akik megengedték nekik, hogy ingyen használhassák a pályájukat, amiért nagyon hálásak.

Szepesi Tibor régóta a BMX szerelmese, számos világversenyen is részt vett, és egyike azon kevés versenyzőnek, akik a legösszetettebb trükkök kivitelezésére is képesek. Edzője szerint vele együtt a világon alig van 10 versenyző, aki képes 4 alkalommal megfordítani maga alatt a kerékpárt egyetlen ugrás közben, ami a sportágban nagy teljesítménynek számít.

– Nagyon boldog vagyok, hogy itt, Eszéken készülhetünk, ugyanis otthon nincsenek meg ezek a lehetőségek számunkra. Hihetetlen érzés egy ilyen kaliberű pályán kerekezni – mondta Szepesi Tibor, a magyar BMX kiemelkedő tehetsége, aki hozzátette, hogy nemcsak a pálya, hanem az itteniek vendégszeretete is lenyűgözte.

Az eszéki edzőtábor után a csapat visszatér Magyarországra, ahol mindenki egyénileg készülhet tovább a nyár elején megrendezendő országos válogatóra, ahol eldől, hogy kik képviselhetik majd az országot a világversenyeken.