Eseményekben, programokban gazdag év van a pedagógusfórum mögött

0
153
08-pedagogus

Február 26-án, a hercegszőlősi Pannon étteremben tartotta évi közgyűlését a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma. A szakmai szervezet elnöke tartalmas, eseményekben, programokban gazdag időszakról számolhatott be.

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma, a horvátországi magyar pedagógusok szakmai szervezete 2001-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy egy olyan, kizárólag szakmai szervezetet hozzanak létre, amelynek tagja lehet minden, az általános és a középiskolában magyarul tanító pedagógus, a horvát tannyelvű iskolákban dolgozó anyanyelvápoló tanár, valamint a magyar csoportokat vezető óvónők is.

A február 26-án tartott közgyűlésen Csapó Nándor, a szervezet elnöke beszámolt a 2012-es évben megvalósult szakmai rendezvényekről, továbbképzésekről, tanulmányutakról.

Elmondta, nagy elismerés a szakmai szervezet számára, hogy bekerült a kiemelt fontosságú nemzeti intézmények sorába, valamint hogy a külhoni magyar óvodák évének programjában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium partnerei voltak. Ennek a programnak a során két magyar óvodában, a zágrábiban és a kopácsiban szerveztek foglalkozást. Szintén a program kapcsán egyhetes kurzuson vehettek részt horvátországi magyar óvónők, ennek folytatásaként pedig Eszéken a 2012 – a külhoni magyar óvodák éve elnevezésű program keretében kiadott módszertani csomagok könnyebb elsajátítására szerveztek kétnapos továbbképzést. Az óvónők mellett az osztálytanítók, anyanyelvápolók számára is voltak képzések. Beszámolójában kitért a pedagógusfórum már hagyományos programjaira: az anyanyelvi, a matematikai, a népzenei vetélkedőre, a szép kiejtés versenyére, a téli alkotótáborra, és természetesen idén sem maradt el a Barkóca tábor, amelyet december közepén szerveztek meg.

– Egy valóban mozgalmas év van mögöttük, úgy gondolom, hogy a pedagógusaink és magyar diákjaink is elégedettek lehetnek a rendezvényeinkkel, versenyeinkkel és szakmai továbbképzéseinkkel. Március 1-jétől pályázhatnak majd az oktatás-nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra, a horvátországi Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda az előző évek gyakorlata szerint bonyolítja le a pályázati folyamatot. Természetesen munkánk a támogatók, támogatások nélkül nem valósulhatott volna meg, így köszönjük a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának – mondta lapunknak Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke.

A közgyűlés tagjai úgy döntöttek, hogy kizárják a pedagógusfórum soraiból azt a három tagot, akik egyben az eszéki magyar iskolaközpont igazgatóbizottságának a tagjai is, mert szavazatukkal támogatták, hogy a pedagógusfórumot kitegyék a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ épületéből.

 

{fcomments}