Épül-szépül Várdaróc

0
187
DSC03329

Várdaróc települést végigjárva azt tapasztalhatjuk, hogy a község számos pontján, több helyszínen is zajlanak az építkezések, fejlesztések. Nemrég befejeződött a Rózsa utca rekonstrukciója, folytatódik a közvilágítás kiépítése, és a tájház felújításának következő szakasza is elkezdődött.

A Rózsa utca korszerűsítésének a terve már régóta szerepelt a Bellyei járás költségvetésében, de csak tavaly került sor a kivitelezésre. Az út az eszéki Városfejlesztési és Építésügyi Hivatal 2008-ban készített tervei alapján készült: 1040 méter hosszú lett és 5,5 méter széles, kivéve egy kisebb szakaszon, ahol 3,5 méteres. A Bellyei járás és a Területfejlesztési Minisztérium még 2009-ben egy közös finanszírozásról állapodott meg, de végül teljes egészében állami költségvetésből újult meg 2 millió kuna ráfordítással.

 

A közvilágításnak március végéig kell elkészülnie

Tavaly tavasszal kezdődött el a Várdarócon régóta várt közvilágítás kiépítése és az alacsony feszültségű hálózat korszerűsítése.

– A beruházás összértéke mintegy 2 millió kuna, ebből a Bellyei járás önrésze 600 ezer. Egy rövid kényszerpihenő után az elmúlt napokban újra megjelent a kivitelező a településen. Ha az időjárás engedi, akkor a beton villanyoszlopokra hamarosan a vezetékek is felkerülnek. A munkálatok tervezett befejezése március vége. Régóta vártunk már erre, hiszen lassan kilenc éve lesz annak, hogy az akkori járási vezetés elkezdte a szükséges dokumentációk beszerzését – mondja Micheli Zsolt polgármester.

 

Folytatódik a tájház és a templom felújítása is

A régi iskola épülete több évtizeden keresztül betöltötte funkcióját. Sok-sok korosztály, nagyon sok kisdiák koptatta padjait. A református parókia szomszédságában álló, 19. századi, tanítói lakással rendelkező  épület 1990-ig szolgált iskolaként; miután elkészült az iskola és óvoda új épülete, a régi elnéptelenedett.

A HMDK már régóta keres egy megfelelő objektumot tájház kialakítása céljából, a várdaróci régi iskolaépület pedig tökéletesen megfelel ennek a célnak.

– Magyarországi támogatásból tavaly sikerült a rekonstrukció első fázisát befejezni, vagyis a tetőt felújítani. Ezeket a munkákat az eszéki Dom vállalat végezte, őket bíztuk meg a további felújítással is, a külső tatarozással. Az új ablakok pedig a várdaróci Cövek asztalosműhelyben készülnek. Az épület az eredeti állapotoknak megfelelően lesz rekonstruálva, így minden munka előtt egyeztetünk az eszéki Műemlékvédelmi Hivatallal is – mondja a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy a tavalyi évben a Kulturális Minisztériumnál megpályázta a református templom felújításának folytatását is, és erre a célra 190 ezer kunát sikerült elnyerni. Így hamarosan sor kerül az épület külső rekonstrukciójára.

 

{fcomments}