Emlékműavatás és magyar hét Pólán

0
795

A pulai haditengerészeti temetőben leleplezték az első világháborúban elesett, tengersírban nyugvó magyar haditengerészek tiszteletére állított emlékművet. – Végtisztelet illeti azokat a mártírokat, akik az elmúlt évszázad vérzivataros éveinek áldozatai voltak, és olyan sokan közülük jeltelen sírban nyugszanak – mondta Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes az eseményen. Az emlékműavatás is része volt a 18. Pulai Magyar Kulturális Hét rendezvénysorozatnak, amelyet a HMDK Isztria megyei egyesülete évről évre megszervez.

Június 10-ét a magyar haditengerészet és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapjává nyilvánították, ezért az első világháborúban elesett, tengersírban nyugvó magyarok emlékére emlékművet állítottak a pulai haditengerészeti temetőben, ahol ezután tisztelettel lehet adózni a hősök előtt.

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt szombaton az emlékmű leleplezésén úgy fogalmazott, a magyarokról az a mondás járja, hogy szeretnek újratemetni, gyásznapot ülni. „Holott semmi mást nem teszünk, mint igazságot szolgáltatunk, illetve megadjuk a végtisztességet mártírjainknak” – hangsúlyozta.

A történelem során többször fordult Magyarország felé a világ elismerő tekintete – jelentette ki. „Így volt ez 1848-49-ben, mikor két nagyhatalommal folytatott élet-halál harcban kényszerült térdre a nemzet, de így volt ez 1956-ban is, amikor a rendíthetetlennek tűnő kommunista hatalom bástyáján ütöttek rést először a pesti srácok” – mondta.

Semjén Zsolt rámutatott: az első világháború századik évfordulóján, amikor az egész világ emlékezik, a magyaroknak is hallatniuk kell hangjukat.

„Az első világháborút követő években még minden hadviselő fél hősnek tüntette fel katonáit, se szeri, se száma a felállított emlékeknek” – mondta a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: Magyarországon a megszállás éveiben még beszélni sem lehetett a két világháború magyar áldozatairól, nemhogy megemlékezni róluk, hovatovább a hősöket példaképül állítani. Ezért kevesen tudják, hogy a magyar tengerészek az első világháborúban fényesen bizonyították vitézségüket – vélekedett Semjén Zsolt.

A magyar tengerészek emlékművének leleplezésén a miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott mindazoknak, akik munkálkodtak a múlt feltárásán, akiknek fontos volt a történelmi igazság kiderítése, akiknek fontos, hogy az utókor, a felnövekvő ifjúság elé igazi példaképeket lehessen állítani.

„Emlékezzünk a világháború összes magyar áldozatára, tudatában annak, hogy nem tudjuk megadni nekik az őket megillető végtisztességet” – mondta végezetül.

Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese beszédében rendkívüli történelmi pillanatnak nevezte, hogy az Országgyűlés határozati felhatalmazásával megépülhetett a hősi halált halt magyar haditengerészek emlékműve.

„Évszázados késedelemmel, de végre egy emlékművel emlékezhetünk a tengeri csatákban hősi halált halt honfitársainkra, továbbá mindazon tengerészekre, akik a magyar szabadságért küzdöttek” – hangsúlyozta.

Az emléktábla felállítását tíz évvel ezelőtt helyi magyarok kezdeményezték. Az Országgyűlés idén június 10-ét a magyar hősi halott haditengerészek emléknapjává nevezte ki, és kötelezte a kormányt, hogy állítson emlékművet a pólai temetőben.

Jankovics Róbert, Lomnici Zoltán, Semjén Zsolt és Magyar József

Ezt követően a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) által 2004-ben emelt emléktáblánál főhajtással emlékeztek a nagy háború tengeri ütközetei során elhunyt magyar áldozatokra.

A megemlékezésen a horvát kormány nevében Zdravko Jakob, a zágrábi honvédelmi minisztérium államtitkára, a horvát szábor nevében pedig Jasen Mesić parlamenti képviselő vett részt, jelen volt még Fabrizio Radin, Isztria megye zsupánhelyettese, valamint Boris Miletić és Elene Puh Belci, Pula város polgármestere, illetve alpolgármestere. Ott volt Magyar József zágrábi magyar nagykövet, a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság társelnökei Kalmár Ferenc és Zvonko Milas, Holló József nyugalmazott altábornagy és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke is.

A házigazdák közül Jankovics Róbert magyar kisebbségi parlamenti képviselő, Lőcsei József, a HMDK Isztria megyei elnöke és Balázs Piri Zoltán, az országos magyar kisebbségi önkormányzat elnöke volt jelen az eseményen.

Jankovics Róbert és Lőcsei József koszorúznak

Sírjaikat nemzeti színű virágokkal jelölték meg

A Monarchia haditengerészete – hivatalos elnevezése szerint a K. u. K. Kriegsmarine – 1868-ban a világ hetedik legnagyobb és legkorszerűbb flottájával rendelkezett. Ekkor a hajóhad összesen ötvenkilenc gépi meghajtású és harmincnégy vitorlás, illetve evezős hadihajóból állt, 1914-re pedig tizenhat csatahajóval, kilenc cirkálóval, huszonhat rombolóval, hetvenhét torpedónaszáddal, hat tengeralattjáróval, nyolc monitorral, hat őrjáró naszáddal büszkélkedhetett.

Egyes adatok szerint körülbelül huszonhétezer magyar szolgált itt. Az első világháborúban a hadihajók legénységének több mint húsz százaléka magyar volt.

A pólai sírkert Európa egyik legnagyobb katonai temetője, több mint 150 ezer katona, tengerész végső nyughelye, köztük 157 magyaré is. A HMDK Isztria megyei egyesülete tagjainak sikerült mintegy 15 magyar tengerészt a sírfeliratok alapján név szerint is azonosítaniuk, sírjaikat nemzeti színű virágokkal jelölték meg. A szervezet 2004-ben egy emléktáblát is állított az első világháborúban elesett pulai magyar matrózok és katonák emlékére az emléktemetőben, amelyet minden évben a Pulai Magyar Kultúrhét keretében megkoszorúznak.

Az idei magyar kultúrnapok szereplői

A 18. Magyar Kulturális Hét

Június 7-e és 10-e között rendezte meg a HMDK Isztria megyei szervezete a sorrendben 18. Pulai Magyar Kulturális Hetet. A rendezvénysorozat iránt érdeklődő isztriai magyarok különböző programok között válogathattak.

Az esemény múlt szerdán kiállítással kezdődött a HMDK Isztria megyei szervezetének székházában. A látogatók a Szent István csatahajóról láthattak fotókat, valamint az egyes tagok tulajdonát képező magyar jellegű dísztárgyakból nyílt kiállítás. Másnap az Egy elfelejtett magyar csatahajó című dokumentumfilm vetítésére került sor. Szombaton pedig a tengerésztemetőben emlékműavatással és koszorúzással folytatódott a program. Majd az eseménysorozat gálaműsorral ért véget, amelyben az Alfalusi Vegyes Kar és a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület népi tánccsoportja is szerepelt. (mti/mt)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here