Emelkednek a szülési, gyermekgondozási állami támogatások

0
506

A horvát kormány a szábor elé terjesztette a szülési és gyermekgondozási támogatásokról szóló törvénymódosításokat, amelyeket az év második felétől szeretnének alkalmazni. A támogatások növelésére az idei évre 156,6 millió kúnát hagytak jóvá.

A legtöbb európai országban égető problémát jelent a társadalom elöregedése. A szakemberek szerint az egyik megoldás a gyerekek számának erőteljesebb növekedése lehetne, ami helyreállítaná a társadalom egészséges szerkezetét. A kormányok az anyasági támogatásokkal igyekeznek a gyerekvállalási kedvet növelni. A horvát kormány az anyagi támogatások növeléséről döntött.

A törvénymódosítással emelkedik a munkaviszonyban lévő szülőknek a gyerek második hat hónapjára járó maximális támogatás, az eddigi 2666,80 kúnáról 3991,20 kúnára.

Sok esetben ugyanis emiatt az összeg miatt döntöttek úgy sokan, hogy a szülési szabadságnak csak az első hat hónapját használják ki (a gyerek születésétől számított első hat hónapban az édesanya a szülés előtti jövedelmét kapja).

Emelkedik azoknak a szülőknek a támogatása is, akik munkanélküliek, illetve akik a szülés előtt nem dolgoztak 12 hónapig egyhuzamban. Ebben az esetben az összeg 1663 kúnáról 2328,20 kúnára emelkedik. Ugyanilyen növekedésre számíthatnak az ikrek szülei és azok, akik a harmadik és minden következő gyerek után három évig szülési szabadságon vannak.

A módosított törvény alkalmazására ebben az évben a költségvetésből 156,6 millió kúnát irányoztak elő, a következő évre pedig 313,2 milliót terveznek költeni.

A családok jóléte az egész társadalom jólétét biztosítja, ezért fontos a családbarát környezet támogatása, valamint a munka és a család közötti egyensúly megteremtése – ezt Marin Strmota, a horvát demográfiai, család-, ifjúság- és szociális ügyek minisztériumának államtitkára mondta múlt héten a Családok Budapesti Világtalálkozójának csütörtöki nyitórendezvényén, a Budapesti Demográfiai Fórumon.

Az államtitkár a magyar mellett a horvát családmodellt is üdvözlendőnek találja, mivel meglátása szerint a valódi problémával szállnak szembe.

„Horvátországban nagyon negatívak a demográfiai trendek, főként a 90-es évek óta. Tavaly az ország rekord mennyiségű, 70 ezer embert veszített. A horvát minisztérium célja, hogy támogassa a családokat, amelyek gyermeket vállalnak. A kormány feladata pedig ilyen helyzetben az, hogy próbálja pótolni a hiányosságokat. De ez nem megy egyik napról a másikra” – hangsúlyozta Marin Strmota. (mt/mti)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here