Elkelt az Esterházy-kastély

0
422

A dárdai Esterházy-kastélynak hamarosan új tulajdonosa lesz. Egy külföldi befektetési alap vásárolta meg, amely öt éven belül egy luxusellátást biztosító idősotthont alakít ki belőle, feltehetőleg nyugat-európai nyugdíjasok számára. Az alap volt az egyedüli ajánlattevő a tulajdonos, vagyis a Dárdai járás legutóbbi pályázatára.

Korábban a Bellye Rt. volt a tulajdonosa a dárdai Esterházy-kastélynak, majd a nagyvállalat 2009-ben odaajándékozta a Dárdai járásnak. Horvátország ezen részének egyik legértékesebb és legrégebbi kastélyáról van szó, amely 1749-ben épült barokk és klasszicista stílusban. Külön vonzerőt jelent a kastélyt övező park és három közeli tavacska. Az elmúlt években több elképzelés is szóba került a kastéllyal kapcsolatban. Ezek közül az egyik egy ötcsillagos szálloda terve volt, a másik pedig egy képzési központé, amelyet az eszéki egyetemmel közösen alakítottak volna ki. A privatizáció céljából már több pályázatot is kiírtak, de vevők korábban nem jelentkeztek. „Kikiáltási” ára előbb 2,4 millió kúna volt. Közben a kastélyban, amely eddig is rossz állapotban volt, három tűzeset újabb károkat okozott, így az utolsó pályázati kiírásnál már 1,8 millióra értékelték.

A Dárdai járás elöljáró-helyettese a Glas Slavonije napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a vevők egyébként régi kastélyok idősek otthonává alakítására specializálódtak. Már Európa több országában vásároltak föl épületeket.

Az első felmérések szerint először egy alapos renoválásra lesz szükség, amely mintegy 42 millió kúnába kerül majd, és három éven belül készülhetnek el vele. További milliók szükségesek ahhoz, hogy teljesen használható állapotba hozzák, a beruházás összértékét 70 millió kúnára becsülik.

– Ha ezt a munkát a járásnak kellett volna elvégeznie, beletelt volna akár 20 évbe is – mondta az elöljáró-helyettes. A járás jó vásárt csinált, mert több mint valószínű, hogy pár éven belül a kastély összedőlt volna.

Az 1700 négyzetméteres kastély egy majd 24 ezer négyzetméteres területen fekszik, így a parkrésszel együtt adták el, ebbe nem tartozik bele a Đola-tó.