Elismerés a dályhegyi magyar egyesületnek

0
196
07-Dlyhegyiek

Január 19-én Budapesten, a XVII. Magyar Kultúra Napja Gála keretében – nyílt pályázat eredményeként – a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Magyarország Felfedezői Szövetsége Örökség-serleget adományozott a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületnek.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány kiemelt, hosszú távú feladatának tartja az ifjúság hazaszeretetre nevelésének sokoldalú támogatását. 2006-ban adományozott először Örökség-serleg elismerést, amelyet a Magyarország Felfedezői Szövetséggel közösen, nyílt pályázat alapján nyújtanak át a magyar és az egyetemes kulturális örökséget példamutatóan ápoló ifjúsági közösségeknek. Évente három elismerést adományoznak, ezeket minden évben a Magyar Kultúra Napja Gála keretében adják át. Idén ezt az elsimerért a székelyföldi Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a nagykátai Bede Molnár Mihály Felfedező Hagyományőrző Csapata és a horvátországi dályhegyi Petőfi Sándor Hagyományőrző Egyesület képviselője vehette át.

A dályhegyi magyar egyesület elismerését a következőképpen indokolták:

A magyar kultúra megmaradása nagy gondot jelent nemzeti kultúránk és nyelvünk határán. A hegyháti magyar szokások – ezen belül a népviselet és néptánc – megőrzése igazi kincs. Munkájukat nemesíti, hogy tették mindezt úgy is, hogy nem láttak megmaradásukat támogató törekvéseket. Hagyományőrző összejöveteleikkel gátolták a kisebbségi kultúra megsemmisítését, az asszimilációt. A határon túli magyar fiatalok budapesti találkozóján elért sikerek új lendületet adtak kultúraápolásuknak. Programjukat tudatosan építik azzal a céllal, hogy kis kulturális szigetük értékeit másokkal is megismertessék.

– Nagy elismerés egyesületünk számára az Örökség-serleg, amely arra ösztönöz bennünket, hogy továbbra is a magyar kultúra és hagyományok megőrzése érdekében tevékenykedjünk – mondta Hugyik Imre, az egyesület elnöke.

Az egyesület vezetőségét és a tánccsoport tagjait az Erdődi járás elöljárója, Jugoslav Vesić és  helyettese, Dragan Vulin is elkísérte. A díjátadást követően városnézésre került sor, majd a Parlamentbe is ellátogattak, ahol Pirityiné Szabó Judit, a KIM főosztályvezetője is fogadta őket.

 

{fcomments}