Elhunyt Pogány Erzsébet, a felvidéki magyar közösség kiemelkedő személyisége

0
35

Életének 59. évében elhunyt Pogány Erzsébet közgazdász, közéleti személyiség, a Szövetség a Közös Célokért szervezet igazgatója, a Felvidék.ma hírportál alapítója és igazgatója.

A rendszerváltozás után a Duray Miklós által irányított Együttélés politikai mozgalom (az 1998-ban alakult MKP egyik elődpártja) központi irodájának vezetője volt. Később a Magyarok Világszövetségében dolgozott, majd 2001-től jött a Szövetség a Közös Célokért időszaka, melyben többek között 2005-ben elindította az első felvidéki magyar hírportált, a Felvidék.má-t. Közben a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaságot is irányította. Elévülhetetlen érdemei vannak a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya-szobor felállításában, a felvidéki kisebbségi jogsegélyszolgálat működésében, számos kiadvány, könyv megszületésében. Tavaly mérnöki oklevele mellé kiérdemelte a doktori címet is. A Magyar Közösség Pártja színeiben önkormányzati képviselőként is dolgozott.
Erzsébet asszony számos horvátországi magyar vezetővel is jó kapcsolatot ápolt, kis nemzetrészünk sorsának az alakulását is figyelemmel kísérte.