„Elengedhetetlen a költségvetési támogatások rendeltetésszerű felhasználása és elszámolása”

Áprilisban dönt majd a támogatásokról az országos Kisebbségi Tanács

0
142

Az országos hatókörű Kisebbségi Tanács (KT) minden év tavaszán dönt az állami költségvetésben a kisebbségi szervezetek támogatására jóváhagyott források elosztásáról. A tanács működéséről és a várható eredményekről Aleksandar Tolnauert, a Kisebbségi Tanács (Zágráb) elnökét kérdeztük

Az országos Kisebbségi Tanácsnak 19 tagja van. Az ország hét legnagyobb létszámú nemzetiségét képviselő kisebbségi önkormányzatok közös megegyezés alapján delegálnak a tanácsba egy-egy személyt, valamint a kormány további öt olyan, valamelyik nemzetiséghez tartozó személyt nevez ki, aki megítélésük szerint fontos kulturális, tudományos vagy egyházi pozíciót tölt be, és köztiszteletnek örvend saját nemzeti közösségében. Továbbá a tanács tagjai még a nemzetiségek parlamenti képviselői is. A KT egyik feladata a kisebbségekkel kapcsolatos vitás kérdések/kérések rendezése, illetve azok továbbítása a kormány felé.

A horvátországi magyaroknak nincs okuk aggodalomra

A KT vezetője, Aleksandar Tolnauer kérdésünkre, hogy a horvátországi magyar nemzeti közösség mire számíthat az idei évben, fontosnak tartotta hangsúlyozni, a Kisebbségi Tanács nagyon jó viszonyt ápol a horvátországi magyarsággal és a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjével, Jankovics Róberttel. – Külön ki szeretném emelni, hogy Jankovics rendkívül jó munkát végez a saját közössége érdekében, hiszen mindig, minden helyzetben kiáll a horvátországi magyarságért, és azt kell mondjam, örülnék, ha több ilyen emberrel lenne dolgom, mint Jankovics – mondta Tolnauer, aki hozzátette, hogy minden közösségben/csoportban, így a horvátországi magyarok körében is vannak különbségek, nézeteltérések, ami természetes dolog, ám a törvényeket minden esetben be kell tartani.

A kisebbségi tanács egyik legfontosabb feladata a kulturális autonómia megvalósításához szükséges anyagi források biztosítása. Ezekhez a forrásokhoz pályázatok útján juthatnak az országban működő kisebbségi szervezetek.

– A kisebbségi tanács által folyósított összegek kapcsán fontos leszögezni, hogy elengedhetetlen azok rendeltetésszerű felhasználása és elszámolása a törvény által előírt módon. Azok  a szervezetek, amelyek bármilyen formában nem tesznek eleget a törvényben foglaltaknak, nem részesülhetnek részünkről támogatásban. Szerencsére a legtöbb egyesület ezzel tisztában van, de sajnos vannak még mindig olyanok, amelyeknél ez problémát jelent. Fontos hangsúlyozni, arról, hogy ki részesül támogatásban, nem az elnök dönt. Nagy szerepük van e téren a tanács külső, független munkatársainak is, akik szakmai alapon, az uniós követelményekkel összhangban, a törvényben előírtak alapján döntenek – mondta a KT elnöke, Aleksandar Tolnauer, hozzátéve, hogy tudomása szerint a horvátországi magyaroknak nincs okuk aggodalomra.

A Kisebbségi Tanács által idén támogatott pályázatokról előreláthatólag április közepén születik döntés.