Ejtőernyővel a termőföldre?

0
78
09-sepse-3

Sepséről Nagybodolya felé haladva az új útvonal jobb oldalán egyetlen hidat sem építettek, így a mély árok miatt megközelíthetetlenné váltak az út menti mezőgazdasági területek – panaszolják a sepsei gazdák.

A Sepsét Nagybodolyával összekötő 3 km-es útszakasz építését 2010 novemberében kezdték meg, és tavaly augusztusban nyitották meg az utat a forgalom előtt. Ez az első megyei besorolású út, amely a Báni-hegyen keresztülhaladva közelebb hozza egymáshoz a Hercegszőlősi és a Darázsi járást, a gazdaság és turizmus fellendítését szolgálva. A csaknem 10 millió kunás projektet Eszék-Baranya megye finanszírozta. Hasznossága kétségbevonhatatlan. Az út megépülésének azonban van néhány sepsei kárvallottja. Sepséről Nagybodolya felé haladva csak az út bal oldalára építettek hidat, a jobb oldalon viszont egy sincs, így akinek azon az oldalon van szántóföldje vagy erdője, nem tudja megközelíteni. Az út mentén végighúzódó mély árok mezőgazdasági gépekkel gyakorlatilag átjárhatatlan.

 

A kárvallottak

09-sepse-balintjanos-1Bálint János, aki lapunk figyelmét is felhívta a problémára, elmondta, hogy már érdeklődtek a Hercegszőlősi járás vezetőségénél a híddal kapcsolatban.

– Konkrét választ nem kaptunk, helyette azt kérdezték tőlünk, miért nem szóltunk előbb, amikor folytak a munkálatok. Mi nem tudhattuk, hogy milyen magasra fogják építeni az utat, illetve hogy milyen mélyre a sáncot. Azt is ajánlották, hogy adjuk el a földet, de hát ki venné meg, ha nem lehet megközelíteni? – tette fel a kérdést Bálint János bácsi.

A másik kárvallott, Sipos József elmondása szerint, miután ismertették a járással a problémájukat, nem vártak azonnali eredményt, de most már nyakukon a tavaszi munkák, és az érintettek nem tudnak hozzáfogni, holott a tulajdonosnak kötelessége megművelnie a saját területét, máskülönben pénzbírságot kell fizetnie.09-sepse-2

Egy hidat építettek, azt is a bal oldalára, ahol már egyébként is volt egy – tudtam meg Sipos Józseftől.

Sója Dénes, a Hercegszőlősi járás elöljárója megkeresésünkkor úgy vélekedett, hogy az érintettek nyomon követhették az építkezés folyamatát, így előre szólniuk kellett volna, és szerinte a hídépítésnél olcsóbb lenne, ha 20 évre kifizetik a tulajdonosoknak a földbérletet. De, mint mondta, igyekeznek megoldást találni a problémára.

A tavaszi munkák viszont nem tűrnek halasztást, és a problémáról már jó ideje tudnak, érthetetlen, mire várnak a megoldással.

 

{fcomments}