Egységes műszaki színvonal elérése a cél

0
183
LTHATR-MDIA-1

Kárpát-medencei médiaműhelyek találkozója Esztergomban


Kétnapos konferenciát tartottak november 7-8-án Esztergomban, amelyen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) rendszeresen kapcsolatban álló külhoni tudósítók és televíziós műsorkészítők vettek részt.  A konferencia keretében tartotta meg soros ülését a Kós Károly Kollégium. A médiaműhelyek képviselői ellátogattak az Országházba, ahol Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta őket. A rendezvényen Horvátországból Kriják Krisztina (a Kollégium tagjaként) és Varga József (a horvátországi magyar médiaműhely képviseletében) vett részt.

Az esztergomi Szent Adalbert Konferenciaközpontban tartott tanácskozás célja az volt, hogy egy szakmai tapasztalatcsere keretében találkozzon az MTVA a külhoni médiaműhelyek vezetőivel, ahol megtárgyalhatják a magyar közszolgálati média külhoni műhelyeinek egységes műszaki színvonalra emelését is.

A találkozót Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója nyitotta meg, aki többek között azt is elmondta, stabil szerződésekkel kiszámíthatóvá teszik az együttműködést a határon túli tudósítói hálózattal. Ennek köszönhetően mind jobb minőségű tartalmak jelenhetnek meg a magyar közmédia felületein. Szólt arról is, hogy felmérés kezdődött a műszaki feltételekről, és az MTVA rövid időn belül szeretné európai mércével is megfelelő technikai szintre emelni a külhoni tudósítói hálózat felszerelését.

Majd Barlay Tamás, a Kós Károly Kollégium elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, kezd érvényesülni az a szemlélet, hogy valamennyi műsorban természetes módon jelennek meg a határon túli témák, és szerves egésznek tekintik a magyar nemzetet. Hozzátette azt is, nem elég jó műsorokat készíteni, azokat el is kell juttatni az emberekhez, ezért felmérést készítenek a határon túli területeken a magyar közszolgálati csatornák vételi lehetőségéről, később pedig nézettségi kutatást végeznek a Kárpát-medence területén. Megemlítette, hogy a Kós Károly Kollégium hamarosan saját honlapot indít, amelyet az MTVA felületén lehet majd elérni.

Kriják Krisztina, a Kós Károly Kollégium horvátországi tagja lapunknak elmondta, ilyen jellegű találkozóra már több éve nem került sor. Rendkívül fontosnak tartja a személyes kapcsolatokat, ezek nélkül a tudósítók nem tudnának együttműködni egy akkora aparátussal, mint az MTVA. Hozzátette, mostantól a horvátországi médiaműhely is nagyobb teret kap, így a horvátországi LTHatR-Mdia-2magyarságról is az eddiginél több hír jut el a magyar közmédiába, azon keresztül pedig az egész világba. Óriási lehetőség számunkra például, hogy januártól a Drávatáj című magazinműsor a Duna World-ön is kísérhető lesz – mondta.

Böjte Csaba ferences szerzetessel is találkoztak a résztvevők, aki erdélyi magyar példák alapján arról beszélt, a médiának is biztatnia kell a nézőket, hallgatókat és olvasókat, hogy nehéz körülmények között is meg tudják őrizni emberi méltóságukat, bízzanak magukban és merjenek jó cselekedetekre vállalkozni.

A konferencia másnapján ülést tartott a Kós Károly Kollégium is, azt követően pedig a résztvevők kötetlen formában találkoztak az MTVA főszerkesztőivel, a külhoni műsorok felelős szerkesztőivel, majd a Parlament épületébe látogattak, ahol Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes fogadta őket.

 

{fcomments}