Egy ősi mesterség éltetője

0
193
12-asztalos-d

A pélmonostori Asztalos Dániel az iparművészet egyik legősibb válfajával, a fazekasmesterséggel keresi kenyerét. Pélmonostoron és Csúzán van fazekasműhelye, ahol a díszes kerámiák vásárlásán túl a korongolást is elsajátíthatják az érdeklődők.

Asztalos Dániel fazekasság iránti érdeklődése hirtelen lobbant fel, amikor 15 évvel ezelőtt egy kerámia virágedényt szeretett volna vásárolni. Mivel nem talált az elképzelésének megfelelőt, elhatározta, hogy majd elkészíti saját maga. Akkor ismerkedett meg az udvari (Magyarország) Simonkovics Bélával, aki a Mohácsra és vidékére jellemző fekete kerámia készítésének mestere.

Négy évig járt Bélához gyakorlatra, és a mai napig is szívesen fordul hozzá segítségül. Több magyarországi mesterrel tartja a kapcsolatot, mert idehaza Dánielen kívül nemigen foglalkoznak fazekassággal.

Mesterségének tárgyai többnyire főzésre és sütésre használható edények, poharak, korsók, de virágedények és apróbb dísztárgyak is megtalálhatók a kínálatban, melyeket nemcsak hagyományos mintákkal díszít, hanem olykor szabadon engedi saját fantáziáját is, és ebből is szemet gyönyörködtető tárgyak születnek.

 

A kerámiaedény készítésének menete

A fazekasmesterség alapanyaga az agyag. A tárgy jövőbeli rendeltetésétől függ, hogy milyen minőségű alapanyagra van szükség az elkészítéséhez. A főzőedényeket például salakosabb agyagból készítik, hogy használata során kibírja a tüzet. Az agyag bekeverése után a munkafolyamat egy rövidebb, de látványosabb része következik, a korongozás, melynek során a mester megformázza az anyagot. Egyes mintái is korongozás közben kerülnek föl a kerámiaedényre, a fülekkel ellentétben, melyeknek felhelyezése tovább tart, mint maga a korongozás. Ezután következik a szárítás, majd az első égetés. Az égetés samottéglás kemencében, 1060-1070 fokon történik és 8 órába telik. Az első égetést a zománcozás követi. A zománcpor színe a benne levő kémiai anyagok arányaitól függ (pl. a vas-oxid piros, a mangán-oxid kékeszöld), vagyis minden színt „recept“ szerint kell kikeverni. A második égetés során ez az üvegporszerű anyag ráolvad az edényre, ekkor nyeri el végleges színét.

Asztalos Dániel főzőedényekből készít a legtöbbet. A főzőedény a bográcsot helyettesítheti, és egyik jó tulajdonsága, hogy nem éghet benne oda az étel, mivel nem a tűzön van, hanem a földön áll, a tűz mellett. A hő hatására az étel folyamatos keringésben van az edényben. – Egy ilyen kerámiaedény akár 100-150 évig is kibírja, ha megőrzik és tudják használni. Például nem szabad hideg állapotában egyből a tűzhöz helyezni, hanem fokozatosan, hogy ne repedjen meg – mondta Asztalos Dániel.

 

A turisták körében igyekszik népszerűbbé tenni e mesterséget

Régebben országszerte járt vásárokra standolni, mindig magával vitte lábbal hajtható korongolóját is, így bemutatójával még inkább odacsalogatta a vevőket. A kiállításokat ma már hanyagolja, helyette a pélmonostori és még inkább a csúzai műhelyére igyekszik felhívni a turisták figyelmét. – Egyre nehezebb értékesíteni a kerámiatárgyakat, egyrészt a pénzhiány miatt, másrészt, úgy vettem észre, hogy idehaza az emberek nem értékelik a kézi munkát annyira, mint külföldön. Az a szép a fazekasszakmában, hogy a kerámiák értékesítése mellett korongozó-tanfolyamokat is tarthatok.– mondta Asztalos Dániel.

A mester régebben egy karancsi etnoház műhelyében is dolgozott, melyet Sklepić Denis működtetett. Sajnos az elmúlt években csökkent a turisták létszáma, ezért a karancsi műhely már nem üzemel. Viszont a csúzai malom, melyet 2003-ban vásárolt, a falu egyik leglátványosabb épülete, ráadásul szép helyen is áll, a főút mellett, így meglehetősen jó turistacsalogató hely, bár még felújításra szorul.

 

Fő foglalkozásként űzi a fazekasságot

Asztalos Dániel fő foglalkozásként űzi a fazekasságot, melyből nem olyan könnyű megélni. – Négy évvel ezelőtt, amikor a karancsival együtt 3 műhelyben dolgoztam, még jobban ment. A műhelyek számánál lényegesebb, hogy akkor még több turista volt, sokan érkeztek külföldről is. Régebben foglalkozásokat is hetente tartottam iskolásoknak a pélmonostori műhelyemben, ahol 20-30 gyerek fér el egyszerre, és mondhatom, nagy sikert arattak ezek az alkalmak a gyerekek körében.

Az a tervem a jövőben, hogy minél szélesebb körben megismertessem a csúzai malmot, hogy ne csak évente párszor látogassanak el hozzám csoportok, hanem hétvégenként tarthassak hasonló foglalkozásokat. Tavaly gondot okozott a főút felújítása is, mostanra elkészült, és remélem, a kiskőszegi kikötő felépítése is kedvez a turizmusnak – mondta Asztalos Dániel.

12-pelmonostorimuhely

 

{fcomments}