Drasztikusan csökken a magyar diákok létszáma

0
198
iskola

A horvátországi tömbmagyarság korábban fenntartás nélkül az anyanyelvi tanintézetek mellett döntött, a békés reintegráció (1998) után viszont ez megváltozott. Egyre több szülő tanítatja horvát tannyelvű iskolában a gyermekét. A magyar tagozatra beíratott elsősök száma már tavaly jelentősen csökkent, az idei csökkenés viszont már drasztikusnak számít.

A magyar iskolák létszámcsökkenését szeretné megakadályozni a Nemzetpolitikai Államtitkárság Külhoni magyar iskolások éve program is, jövőre ugyanis a kisiskolások kerülnek a középpontba.

A program előkészítése érdekében csütörtökön, november 22-én Pirityiné Szabó Judit a KIM nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője, Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet, Dezső János kultúrattasé, valamint Hajnal Virág stratégiai főreferens tettek látogatást a vörösmarti és kórógyi általános iskolákban, az eszéki magyar iskolaközpontban, valamint az eszéki egyetem magyar tanszékén.

– A látogatások során az intézmények vezetőivel és a szülői tanácsok képviselőivel találkoztunk, és megpróbáltuk feltérképezni az iskolaválasztát érintő problémákat, hogy rájöjjünk melyek azok a tényezők, amelyek a szülők választását befolyásolják. A találkozó során szerzett információk a jövőre induló kisiskolások éve program előkészítéséhez szükségesek – mondta el lapunknak Varga Erna magyar tanügyi tanácsos, aki a magyarországi küldöttséget elkísérte az intézményekbe.

 

{fcomments}