Drágulás és tartós gazdasági recesszió

0
101
belfld-kenyr

Az év elejétől többek között a kenyér, a tej, a könyvek, a gyógyszerek és a mozijegyek eddigi nulla százalékos PDV-je (áfa) 5 százalékra nőtt.

Idén 113,7 milliárd kúna bevétellel számol a költségvetés, ami 3,4 milliárd kunával több, mint a tavalyi. A legnagyobb, 3 milliárd kúnás növekedést a kormány az áfa-bevételektől várja, amelyek idén összesen 43,4 milliárd kúnát tesznek ki.

Hazánk tavaly már a negyedik egymást követő évben volt recesszióban. A hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévben 2,2 százalékos volt a tizenkét havi csökkenés, az első negyedévben pedig 1,3 százalékos „karcsúsodást“ jegyeztek fel. Az első kilenc hónapban 1,8 százalék volt a gazdasági visszaesés éves összevetésben. Elemzők szerint a GDP tavaly akár 2 százalékkal is zsugorodhatott, a hivatalos várakozás 1,5 százalék körüli csökkenés.
A horvát kormány idén már 1,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Ezt a legtöbb elemző, a horvát jegybank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is túlzottnak tartja, valamennyien a legjobb esetben is 0,5 százalékos GDP-bővüléssel számolnak 2013-ban.

 

{fcomments}