Drágul a távfűtés

0
206
bf-grijanje

Legalább 19,2 százalékkal drágul a távfűtés hat horvát városban, miután a Horvát Energiaszabályozó Ügynökség jóváhagyta a szolgáltató áremelési javaslatát.
A távfűtés azokban a horvátországi városokban drágul, ahol a hőenergiát a nemzeti energetikai vállalat (HEP) szolgáltatja: Eszéken átlagosan 19,2 százalékkal, Zágrábban 26, Sziszeken 37,4, Zaprešićben 37,7, Velika Goricában 38,3, Samoborban pedig 38,5 százalékkal.
Az áremelés összesen körülbelül 123 ezer háztartást érint, a szolgáltató az új árakat várhatóan decembertől alkalmazza. A HEP előzetes becslése szerint egy átlagos hatvan négyzetméteres lakást alapul véve Zágrábban éves szinten 3192 kuna helyett 4023-at, vagyis 830 kunával kell majd többet fizetni, mint eddig.
A szolgáltató mintegy 24-37 százalékkal a közületi fogyasztóknak is megemeli a díjat. Drágul a technológiai gőz is, amiért az ipari fogyasztóknak ezután majdnem kétszer többet kell majd fizetniük.
A megnövekedett üzemanyagköltségek miatti veszteséges termelésre hivatkozva a HEP-Toplinarstvo már korábban is emelte volna a távfűtés árát, de csak nemrég lépett hatályba az új szabályozás, amely szerint a piaci szereplők árképzését a HERA mint független ágazati szabályozó hagyja jóvá – a kormány, illetve a helyi önkormányzat beleszólása nélkül.

 

{fcomments}