Dr. Szántó Tibort beválasztották a szábor egészségügyi és szociálpolitikai szakbizottságába

0
278
Dr. Szántó Tibor

A múlt héten választották meg a zágrábi parlamenti bizottságok “külsős” tagjait. A jelöltek között volt két magyar is. Dr. Szántó Tibort nagy szavazattöbbséggel választották be a horvát szábor egészségügyi és szociálpolitikai szakbizottságába, míg Sója Dénes hercegszőlősi járási elöljáró-helyettes nem kapott kellő támogatást, így ő nem került be a Sabor önkormányzati bizottságba.

A horvát szábornak összesen 29 munkatestülete (bizottsága) van, amelyeknek állandó tagsága az aktuális képviselőkből áll.  Mint már korábban beszámoltunk róla, Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnk három fontos bizottság tagja – a szábor pénzügyi és költségvetési bizottságának, az emberi és kisebbségjogi bizottságnak, valamint alelnöke a panaszügyi bizottságnak.

A zágrábi parlament múlt pénteken döntött a munkatestületek külső tagjainak a személyéről. A jelöltek között, ahogy a szábor honlapjáról értesültünk, két magyar is volt: dr. Szántó Tibor az egészségügyi és szociálpolitikai bizottságot „célozta meg”, míg Sója Dénes az önkormányzatit.

A horvát parlamenti képviselők pénteken dr. Szántó Tibort nagy szavazattöbbséggel beválasztották az egészségügyi és szociálpolitikai bizottságba, míg Sója Dénes nem kapta meg a kellő bizalmat ahhoz, hogy az önkormányzati bizottság „külsős” tagja legyen.

Dr. Szántó Tibor orvos és egyetemi tanár, Eszék-Baranya megye Közegészségügyi Hivatalának részlegvezetője, 1993-tól a HMDK tagja és elnökségi tagja, 1993-2001 között Eszék Város Tanácsának tagja, 2000-2003 között a horvátországi magyar kisebbség parlamenti képviselője. Harminc éve dolgozik a közegészségügyben. Szakorvosként és önkéntes munka keretében is nagy energiát fektet a rákellenes küzdelembe, valamint az egészséges életmód propagálásába. Eddigi tevékenysége egyik elismerésének tartja, hogy egy ilyen fontos bizottság tagja lehet, így a készülő egészségügyi törvények és reformok megalkotásában is részt vehet.