„Dolgoznak” a fiskális pénztárgépek

0
175
09-fiskalizacija-2

Országszerte megkezdték a revizorok az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek alkalmazásának ellenőrzését. Törvény írja elő, hogy ez évtől készpénzfizetéskor az internetes kasszákat kell használni. A kormány az adóhivatal által ellenőrzött kasszák bevezetésétől a szürkegazdaság visszaszorítását várja.

Az adóhivatal elégedett az első eredményekkel, mert az ellenőrök az „első körben” vizsgált 1108 vendéglátóegység közül csupán 61 helyen találtak hiányosságokat. Múlt héten, az akció kezdetén 20 városban összesen 328 revizor vizsgálódott, többnyire városközponti kávézókban és éttermekben. A hatóságok egyelőre nem büntettek, csak figyelmeztettek, és két nap haladékot adtak a hiányosságok pótlására.

Azoknak a szabálytalankodóknak azonban, akik a következő ellenőrzésig sem vezetik be az új rendszerű számlakibocsátást, 5000 kuna büntetéssel és az üzlethelyiség ideiglenes bezárásával kell számolniuk.

A jogszabályt a közép- és nagyvállalkozók, illetve – mérettől függetlenül – minden, szállást és vendéglátást biztosító cég és adóköteles, önálló tevékenységet folytató magánszemély köteles január 1-jétől alkalmazni. Azok, akiknek a jövedelmét átalányban határozzák meg, az adóhivatalban előzőleg hitelesített számlatömböt használhatnak.

A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet, valamint gépkocsijavítást folytató adóalanyoknál és a szabadfoglalkozásúaknál április 1-je a határidő.

Az új pénztárgép, vagyis az adóhatósági tanúsítvánnyal rendelkező szoftver beszerzése nem kötelező a piacokon árusító őstermelőknek, a dohányterméket, napilapot, lottószelvényt árusító trafikoknak. Nem vonatkozik az új jogszabály a postákra, bankokra, biztosítókra, a személyszállításra és az autópályadíj-beszedésre sem, mert ezeket az adóhatóság más módon tudja ellenőrizni.

 

Gondok, problémák

Az alig több mint két hete életbe lépett jogszabályt az ügyvédi kamara máris az alkotmánybíróságra küldte, mivel szerinte az ügyvédek nem gazdasági tevékenységet folytatnak, így a jogszabály rájuk nem lehet kötelező.

Volt olyan város, ahol kisebbfajta pánikot okozott, hogy az adóhivatal által hitelesített  számlatömbből nem jutott mindenkinek. A helység könyvesboltjának ugyanis csak öt darabja volt a 120 vendéglátóegységre. Ezekre a számlatömbökre abban az esetben van szükség, ha áramkimaradás vagy más okok miatt nem tudják a számlagépet használni. Ilyen esetben 48 órán belül be kell vezetni a rendszerbe a kézzel kiállított számlákat. A vendéglátósok valóban komolyan vették az új jogszabályt, mert a könyvesboltokban mindenütt hiánycikknek számít ez a számlatömb, amelyben egyébként 50 számla van, és 74 kunába kerül.

Persze már vannak olyan vendéglősök is, akik megpróbálják kikerülni a pénzügyi „pórázt”. Egy nevét elhallgató zadari kávézó tulajdonosa azt mondja, ha minden egyes kávé után számlát adna ki, bezárhatná a boltot. Ezért a pénztárgép által kiadott számlákat többször is felhasználják. Ezt úgy csinálják, hogy miután a vendég megitta az italát, és távozott a kávézóból, összeszedik az asztalon hagyott számlákat, és az új vendégeknek adják ki. Egy olyan helyen, ahol kávét, kapucsínót, Coca-Colát szolgálnak fel folyamatosan, nem nehéz ezt kivitelezni.

 

Ahol már működik, és ahol még akadozik a rendszer

Cserepes Zoltán egy kávézót üzemeltet Kórógyon, ő már az adóhivatalhoz bekötött pénztárgéppel kezdte az idei év első munkanapját.

– A kávézóban a számítógép és az internet már adott volt, így csak a programért kellett 800 kunát fizetnem. Az első naptól kezdve gond nélkül működik a számlázógép – mondja Zoltán.

Egy étteremben viszont már sokkal több munkát igényelt a bevezetése, itt ugyanis mindent be kell vezetni a rendszerbe, a beszerzéseket, a megrendeléseket, a raktárkészletet, a normatívákat. A várdaróci Citadella étterem tulajdonosa szerint legalább még egy hónapra lesz szüksége ahhoz, hogy rendesen működjön a rendszer. Kiadott számlái már az adóhivatalban „landolnak”, de ezenkívül semmi sem funkcionál úgy, ahogy kellene.

– Több mint húsz napja dolgoznak már nálam a szakemberek. Szerintem legalább egy öthónapos próbaüzemre lett volna szükség ahhoz, hogy január 1-jén az egész gond nélkül működjön. Mi egy nagyon jó programmal dolgoztunk 10 éven keresztül, a rendszer nyilvántartotta az egész raktárkészletünket, az új szoftverrel viszont mindent újra be kell vezetni, a sótól a liszten át a zsemlemorzsáig, tehát pontosan meghatározni, hogy egy húszelet panírozásához mennyi alapanyag szükséges. A kifizetések a rendszeren keresztül történnek. Január elseje után most először tudtunk virmannal fizetni  – mondja Lázár Szilárd.

Szilárdnak, mivel már rendelkezett számítógép- és internet-elérhetőséggel is az étteremben, a program majdnem 4000 kunájába került, na meg több heti idegeskedésébe.

 

{fcomments}