Decembertől nincs vonatközlekedés Magyarország és a Drávaszög között

0
184
vonat-1

December 8-ával törlik a Pélmonostor-Pécs nemzetközi vonatjáratot, és a Szarajevó-Budapest nemzetközi gyorsvonat sem fog a továbbiakban közlekedni a Horvát Vasutak új menetrendje szerint. Ez a változtatás nehéz helyzetbe hozza a Magyarországon tanuló drávaszögi diákokat, akiknek ez az egyetlen tömegközlekedési lehetőség áll(t) rendelkezésükre.

„A Horvát Vasutak megváltozott üzletpolitikája miatt a Kvarner és a Drava InterCity, valamint a Zagreb nemzetközi gyorsvonatok megszűnnek, és nem közlekednek a kishatárforgalmi szerelvények sem”- olvasható már a MÁV honlapján is.

A Horvát Vasutak a jelenlegi 46 nemzetközi járatból a decembertől érvénybe lépő menetrend szerint csak 12-t tart meg.

Mihaela Tomurad Sušac, a horvát vasuttársaság szóvivője lapunknak megerősítette, hogy a Szarajevó-Budapest járat az új, 2012-13-as menetrend szerint nem fog közlekedni. Elmondta azt is, hogy a kishatárforgalmi jellegű közlekedésük is megszűnik. Az új menetrend szerint a nyári szezonban a Split-Budapest reláción indítanak majd nemzetközi gyorsvonatot. Arra a kérdésünkre, hogy milyen alternatívát tudnának ajánlani a diákoknak, akik így nem tudnak eljutni Magyarországra, nem válaszolt.

A Pélmonostor-Pécs és a Szarajevó-Budapest útvonalon járó szerelvényeken havonta átlagosan 1500 ember közlekedik. Ezeket a járatokat leginkább a Magyarországon tanuló drávaszögi egyetemisták és középiskolások vették igénybe. A külhoni magyar diákok a vasúti járatok megszüntetése után csak személyautóval tudnak majd közlekedni.

Molnár Ljubić Mónika, a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségének alelnöke petíciót  készül átadni a horvát vasutak vezetőségének.

– A Magyarországon tanuló egyetemistáink közül többen is hozzánk fordultak, hogy próbáljunk meg szervezetten fellépni a vonatjáratok megszüntetése ellen. Úgy döntöttünk, hogy egy petíciót kezdeményezünk. Eddig összesen mintegy 300 aláírást gyűjtöttünk össze, a listát és kérelmünket hamarosan át fogjuk adni az illetékeseknek, és nagyon reméljük, hogy kedvező fogadtatásra találunk – nyilatkozta lapunknak a HMIK alelnöke.

Körülbelül 100 diákot érint a járat megszűnése. De sokan mások is ezzel utaztak Magyarországra vásárolni vagy kirándulni. Horvátország nemcsak magát választotta le ezzel Európáról, hanem Boszniát is sikerült izolálnia.

A várdaróci Bálint Csaba maga is sokat utazott még egyetemista évei alatt vonattal.

– Régebben nagyon sokat jártam a szarajevói nemzetközi vonattal, nagyon kedvező lehetőség volt ez, nagyban megkönnyítette az utazásomat Pécsről hazafelé. Egyéb lehetőség  nem igazán állt rendelkezésemre. Régebben volt buszjárat is, de idővel megszűnt, és csak a vonat volt az egyetlen tömegközlekedési eszköz, ami összekötötte Eszéket Péccsel. Hogyha megszűnik a vonat is, akkor nem lesz más lehetőség, mint hogy a szülőknek saját kocsival eléjük kell menniük a gyorsjáratú buszokkal könnyen elérhető Mohácsra, ami bizony elég sokba kerül hosszú távon – nyilatkozta a volt diák.

A diákok az Eszék és Pélmonostor közötti távra horvát, a Magyarbóly és Pécs közöttire magyar jegyet váltottak, így nem kellett drága nemzetközi jegyet venniük. Igaz, nem takarítottak meg sokat, egy úton mindössze 600 forint körüli összeget, ami persze egy egyetemista számára mégsem olyan kevés pénz. Úgy tudjuk, a diákoknak a kalauzok – némi aprópénz ellenében – elnézték, hogy jegy nélkül lépik át a határt. Az évek során viszont a vasút vezetése  arra a következtetésre jutott, hogy mivel nincs jegybevétel, bizonyára utas sincs, így  nincs igény a járatokra sem.

Az itteni diákok számára nagy segítség lenne, ha ezek után a MÁV indítana kishatárforgalmi járatot, és a pécs-magyarbólyi vonat  naponta kétszer Pélmonostorig is eljönne.

 

A forgatott anyagot megnézhetik ma, november 21-én, a Duna TV Térkép című műsorűban 16.30 órakor!

{fcomments}