Dályhegyiek a régi szokások és mesterségek vásárán

0
255

A dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tagjai visszajáró vendégei a dályai vásárnak, és idén sem hagyták ki az eseményt. Az egyik leglátványosabb stand a magyar nőegyleté volt, és a gyermektánccsoport is szép műsort adott.

A dályhegyi magyar közösség igencsak tevékeny, tisztelik és őrzik hagyományaikat. Legnagyobb rendezvényük a tavaszi virágfesztivál, de idén a HMDK központi Szent István-napi ünnepélyére is itt került sor, egyúttal a falu új kultúrotthonát is megnyitották.

Ifjúsági és gyermektánccsoportjuk, tamburazenekaruk van, folyamatosan bővítik repertoárjukat, melyet évente számos helyen be is mutatnak.

Legutóbb a dályai Régi szokások és mesterségek című kiállításon lépett fel a Cserebogár gyermektánccsoport, az Erdődi Járási Magyar Nőegylet pedig kiállított a rendezvényen.

Az Erdődi járás, valamint a helyi szervezetek által rendezett egynapos program a többnemzetiségű régió népi hagyományait, gasztronómiáját hivatott éltetni, bemutatni a nagyközönségnek. Kézműves termékek, hazai ételek, helyi borok szerepeltek a vásár kínálatában.

A helyi magyar nőegyleté volt az egyik leglátványosabb stand a rendezvényen, mely sok érdeklődőt vonzott, köztük az egyik, ott forgató tévécsatornát is.

– Régi mesterségekhez köthető tárgyakat mutattunk be, ezenkívül őszi termékekkel díszítettük az asztalunkat – tudtuk meg Kaján Máriától, a nőegylet elnökétől és a Cserebogár vezetőjétől.

A kiállítás programjában műhelyfoglalkozások is helyet kaptak, az egyiken például a kelt kalács készítését mutatták be. A verseny keretében közel egy évtizede keltkalács-készítő versenyt is rendeznek.

A kultúrműsorban a dályhegyi gyermektánccsoport táncjátékot adott elő, az egyik fiatal csoporttag pedig szólóénekével mutatkozott be.