A Csárdásban tárt karokkal várják a néptánckedvelőket

0
204

Az eszéki adventi vásáron zárta az évet a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesület népi tánccsoportja. Fica Jánostól, az együttes vezetőjétől megtudtuk, programokban és fellépésekben tavaly sem volt hiány, létszámbővítésre viszont szüksége volna a tánccsoportnak.

A csúzai Csárdás közösségünk egyik leghosszabb múlttal rendelkező tánccsoportja, emberi években számolva tavaly vált nagykorúvá. Azzal a céllal alakult meg 1999-ben, hogy a Drávaszögben a háború (1991-95) következtében elhanyagolt magyar népi tánckultúrát felelevenítse, ápolja. Hatalmas lendülettel és odaadással dolgoztak, hogy a hagyományőrzés mellett a kárpát-medencei magyarság gazdag néptánckultúrájából is ízelítőt adjanak a hazai közönségnek. Az évek során kitartó munkával és lelkesedéssel eljutottak a legegyszerűbb koreográfiáktól a legbonyolultabbakig, melyeket idehaza és külföldön is számtalanszor bemutattak már, öregbítve a horvátországi magyar közösség hírnevét. Táncegyüttesünket a magyar állam Külhoni Magyarságért Díjban részesítette.

A Csárdás számára a tavalyi év is mozgalmas volt. Nyáron megtartották a néptáncszemlét, amellyel a meghívásokat viszonozták, hiszen évente több baráti egyesületnél is vendégszerepelnek. Legnagyobb rendezvényük a szüreti fesztivál volt, melyet a Jókai Mór Kultúregyesülettel közösen szerveztek. A hazai programokon kívül számos fellépésük volt Horvátország-szerte, de Boszniában is színpadra léptek. Évzárójukat az eszéki adventi vásáron tartották. 2017 nyarától új koreográfus segítségével bővítik repertoárjukat.

Fica János, a Csárdás vezetője lapunknak elmondta, ami a tevékenységüket illeti, szereplésekben, programokban most sem volt hiány, egy gonddal viszont szembe kell nézniük, ez pedig a taglétszámhiány.

– Sok tagunknak a munka és a család mellett már nem jut ideje a táncra, egyre kisebb az aktív tagságunk, és nincs utánpótlás sem, hiszen a Hajnalcsillag táncosai még fiatalok az ifjúsági táncegyüttesben való szerepléshez – mondta Fica János, hozzátéve, felhívná a figyelmét mindazoknak, akik szívesen néptáncolnának, látogassanak el a próbáikra, s ha van kedvük, csatlakozhatnak, a Csárdásban mindenkit tárt karokkal várnak.