Csáky Zoltán heti ajánlója

0
228
Csáky Zoltán

A hét vonzó műsoraira Csáky Zoltán, a Duna Televízió alapítója és örökös tagja hívja fel a figyelmet.

Mindnyájan várjuk a tavaszt, s ehhez hétfőn jó aláfestő zenével szolgálhat Antonio Vivaldi népszerű versenyműve. A nézők a velencei mesterről többet is megtudhatnak a Híres zeneszerzők nyomában című francia ismeretterjesztő filmből (Duna 7.35).

Ne tartsanak önzőnek, ha kedden a saját adásomon akadt meg a szemem. A Kívánságkosár, a Duna egyik legpatinásabb műsora, Magyarországon és külhonban is páratlan népszerűséget élvez. Egyik nézőnk levele szerint az összeállítás egy virtuális hidat jelent a világ magyarjai között. Valóban, Erdélytől Izraelig, s Amerikától Ausztráliáig terjed a magazin nézőtábora, és jó hallani, amikor a telefonálók hol palóc, hol csángó nyelvjárásban kérik szeretteiknek a kedvenc műsorszámokat (Duna World 13.00).

Este Barkó Judit Lélek Boulevard-ját választom. Az adás vendége Balázs Péter színész, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója lesz. A művész számtalanszor szerepelt már a Kívánságkosárban is, biztos vagyok benne, hogy a nézőknek most sem okoz csalódást (Duna 22.55).

A kedves olvasók szerdán a rádiót kapcsolják be! Az Arcvonások a 97. éves Blénessy Jenőt szólaltatja meg. Oláh-Gál Elvira mikrofonja előtt a nagy idők tanúja, Gyergyószentmiklós élő emlékezete mesél életéről. Sorsa sajátosan erdélyi sors, egész életét végigkíséri a kisebbségi bélyeg, s ha néha ítélkezik is a történelem felett, ezt ő megteheti. A harctér, fogság, impériumváltás kataklizmái mellett egy örömteli eseményről is beszámol: idén ünnepli 65. házassági évfordulóját (Kossuth Rádió 14.06).

Unokám még csak kétéves, de szívesen nézi a meséket a tévében. Az M2 mesecsatornán különösen a Vízipók-Csodapók sorozatot kedveli, így péntekre mi mást is ajánlhatnék. Generációk nőttek fel e nagyon kedves történeteken, s a film szövegéből nem egy szállóigévé is vált (M2 18.45).

A közéletre figyelő külhoni magyarok kedves műsora a Heti Hírmondó. A magyar politika és a Kárpát-medencei magyar közélet legtöbb szereplője már szerepelt az adásban. Számomra is sokat jelent e vasárnapi fél óra, hiszen alapítója és tizenöt éven keresztül főszerkesztője is voltam. Sok érdekes beszélgetésben vehettem részt, a rendszerváltás után minden miniszterelnökkel szemben ülhettem. Mindegyikük nyitott volt a „kényes kérdésekre” is, s ha valami kimaradt a végén, akkor az a sajtósaik lelkén száradt (Duna 18.35).