Bővül az anyaországi kapcsolat

0
419

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület tagjai néhány héttel ezelőtt a magyarországi Nagykarácsony falunapján vendégszerepeltek, múlt hétvégén pedig egy újabb falunapi rendezvényre kaptak meghívást. Ezúttal Balatoncsicsón mutatkozott be gyermektánccsoportjuk. A Balaton-parti fellépést egy kirándulással is egybekötötték.

A Kórógyi Hagyományőrző Egyesület 2009-ben alakult meg azzal a céllal, hogy ápolja a település magyar zenészhagyományait. Ők a szervezői a kórógyi Zenésztalálkozónak és számos más rendezvénynek is.

A kórógyi egyesület a sokszor komoly anyagi gondok ellenére immár nyolc éve folyamatosan működik. Két korosztályban működtetnek tánccsoportot, folyamatosan szerveznek helyi közösségi összejöveteleket, kirándulásokat. Tavaly először nyári kézműves tábort tartottak gyerekek számára, az adventi időszakban is több rendezvényük volt, mind olyan, amely az Árpád-kori település egész lakosságának szólt.

Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, fontosnak tartják az anyaországi egyesületekkel, önkormányzatokkal való kapcsolatok kialakítását is, így jutottak el a múlt hétvégén Balatoncsicsóra, ahol a falunapi rendezvényen lépett fel gyermektánccsoportjuk.

– A vendégszereplést azzal viszonoztuk, hogy vendéglátóink művészeti csoportját meghívtuk a hamarosan megrendezésre kerülő zenésztalálkozónkra – mondta Cserepes Zoltán, aki hozzátette azt is, hogy a fellépést összekötötték egy kirándulással is, így a környék nevezetesebb helyeit, látnivalóit is megnézték, valamint Siófokon is tettek egy városnéző sétát.

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület idén először kapott állami támogatást tevékenységére, így a magyarországi fellépésre is a zágrábi Kisebbségi Tanácsnál elnyert összegből utazhattak el.