Borbás Marcsi heti ajánlója

0
161
Borbás Marcsi

Az e heti menüt Borbás Marcsi, a Gasztroangyal szerkesztő-műsorvezetője főzte nekünk. Így nem véletlen, hogy az ajánló lelki és testi táplálékokban bővelkedik. Hétfőn a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából sugárzott műsorokra hívom fel a figyelmet. Talán közhelyként hangzik, de nagyon fontos ismernünk a múltunkat. Ráadásul a kommunizmus korszaka a történelemnek az a szelete, amelyben már mi is éltünk. Szükséges, hogy a mi gyerekeink is a maga valóságukban ismerjék meg ezeket az évtizedeket. Ebben segíthet a Duna négyórás műsorfolyama (19.05-22.55).

Kedden evezzünk az irodalom vizeire! A Goethe című amerikai-német játékfilm is hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek több verset olvassanak. A mi generációnk még gyakran vett kézbe versesköteteket, s mint a népszerű regényeket, ezeket is csereberéltük egymás között. Sajnos a mostani korosztály messzebb került a poéták világától. Ezzel sok széptől fosztják meg magukat, s szókincsük is szegényebb lesz (Duna 21.05).

Szerdán a Szálka hal nélkül Halászlé csípősen epizódját javasolom az olvasóknak, no, nem önzetlenül. A sorozatot ugyan még nem láttam, de bácskaiként a csípős bajai halászlé a kedvencem. Reménykedem, hogy az adásból egy újabb halászlérecepttel gazdagodhatom (Duna 12.20).

Csütörtökön az Arcvonásokat választom. Nagyon sokszor éjjel utazom haza forgatásból, s a műsor érdekes témaválasztásai tartanak ébren. Újságíróként tudom, hogy nagyon nehéz portrét készíteni s lekötni a nézőt vagy a hallgatót. Az Arcvonásoknak ez sikerül. A sorozat széles spektrumon mozog, a félórában sok érdekes emberrel találkozhatunk a rovarkutatóktól kezdve a költőkig. Jelen esetben Köllő Miklós pantomimművész életpályáját, gondolatait ismerhetjük meg alaposabban (Kossuth Rádió 14.06, 23.05).

Szombaton mi mást ajánlhatnék, mind a Gasztroangyalt. A műsor témája a reggeli, az az étkezés, amelyre egyre kevesebb időnk jut. Az ínycsiklandozó étkek bemutatása mellett megtanítjuk a nézőket vajat köpülni, s a minket választók az otthoni sajtkészítés, s a tejeskifli-sütés fortélyaival is megismerkedhetnek. A műsor vendége a mindig jókedvű színész, Faragó András, azaz Topy. Ideális résztvevő volt, mindent megevett, amit elé tettünk, pedig nem fukarkodtunk a finomságokkal (M1 17.35).

Vasárnap a Magyar Gazdát kínálom a korán kelőknek. Nemcsak a gazdáknak szánom, hanem azoknak is, akiknek fejében motoszkál a kis konyhakert művelésének gondolata. Számos városban élő barátom kacérkodik a kertészkedés ötletével, s a műsorból valósabb képet és információkat kaphatnak dédelgetett álmukról (M1 5.34).