Börtön helyett pénzbüntetés

0
161
BELFLD-droga

A kábítószer birtoklása saját használatra nem bűncselekmény, hanem szabálysértés január 1-jétől, miután a szábor pénteken megszavazta a büntető törvénykönyv módosítását.

Az új szabályozás értelmében a drogbirtoklás saját használatra 5000-től 20 ezer kúnáig  terjedő pénzbüntetéssel sújtható, de kiszabható kötelező elvonókúra vagy közmunka is.

A törvény nem írja elő, hogy mekkora mennyiség számít „saját használatnak”. Ugyanakkor az eddiginél szigorúbb, akár 15 évig terjedő börtönbüntetés kiszabását teszi lehetővé iskolák környéki kábítószer-terjesztésért.

A jogszabály-módosításától a kormány az igazságügyi eljárások gyorsabb lefolytatását reméli. Az új büntető törvénykönyv egyéb módosításokat is tartalmaz. Így például az elkövető szüleit is bejelentésre kötelezi gyermekek szexuális zaklatása esetén. Az ilyen ügyek elévülésének kezdeti ideje pedig az új törvény szerint már nem a tett elkövetésétől, hanem az áldozat nagykorúságától számítódik. Szigorúbb az új törvény az engedély nélküli szerencsejátékok szervezése esetében is, mert annak elbírálását már nem szabálysértésként, hanem bűncselekményként kezeli. Bűncselekménynek számít ezentúl az is, ha a munkáltató nem fizeti ki a dolgozó munkabérét, kivéve abban az esetben, ha bizonyítani lehet, hogy fizetésképtelen. Szigorodott továbbá a jogszabály a vesztegetési ügyekben, mert a büntethetőség már az ügyben érintett harmadik személyre is kiterjeszthető, amennyiben annak haszna származott a korrupcióból.

Módosult a törvény gyónási titokra vonatkozó része is: a Vatikánnal kötött egyezménnyel összhangban ezentúl a gyóntató papok is megtagadhatják a tanúskodást, ugyanúgy, ahogy ezt az ügyvédek ügyvédi titokra hivatkozva eddig is megtehették.