Beszáll az aranybizniszbe a horvát posta

0
97
BELFOLD--posta

Aranyfelvásárlással bővíti szolgáltatásainak körét a horvát állami postavállalat – írta a danas.hr internetes portál, megjegyezve, hogy a válság miatt a nemesfém-felvásárlás az egyik legjövedelmezőbb üzletággá nőtte ki magát Horvátországban. A postavállalat a héten mutatja be új szolgáltatását. Egyelőre csak kísérleti jelleggel, mintegy 30 postahivatalban vezetik be a lakossági törtarany-felvásárlást.

„Ezzel a szolgáltatással a postavállalat új jövedelemre kíván szert tenni, de mindenekelőtt munkát biztosítani és megőrizni a munkahelyeket” – nyilatkozta a vállalat kommunikációs osztálya, ismertetve, hogy az aranyfelvásárlást postahivatalnokok végzik majd, akiknek az átképzése már folyik.

A nemesfém-felvásárlással foglalkozó horvát cégek közül tavaly csak a három legnagyobb jövedelme 467,7 millió kunára rúgott. A válság és a 30 százalékos luxusadó miatt leginkább az aranyművesek tértek át egyre inkább erre a szolgáltatásra, mert jó áron tudták értékesíteni a begyűjtött törtaranyat és a családi ékszert külföldön – írta egy másik lap ezzel kapcsolatban..

Horvátország 2009-ben 15,9, 2010-ben 38,4, tavaly 223,6 millió, idén pedig 1 milliárd 131,7 millió kúna értékű aranyat exportált.

A legjobb minőségű aranyért jelenleg 300 kúnát lehet kapni grammonként, míg a világpiaci ára 353 kúna/gramm – teszi hozzá a cikk, megjegyezve, hogy figyelembe véve az inflációt, most olcsóbb az arany, mint tíz éve.

 

{fcomments}