Barlay Tamás heti ajánlója

0
178
Barlay Tamás

A karácsonyi ünnepek műsoraiból e héten Barlay Tamás, a Vallási, kisebbségi és határon túli főszerkesztőség vezetője válogat.

Hétfő estére a Bartók Rádió műsorát ajánlom: Bach Karácsonyi oratóriumát a Lutheránia énekkar adja elő. A Deák téri evangélikus templom kórusa több mint százéves múltra tekint vissza, tagjai a munka mellett vállalják a próbákat, s az eredményről a rádió mellett is mindnyájan meggyőződhetünk (Bartók Rádió, 19.40).

Maradjunk még a szentesténél. Húsz évvel ezelőtt kezdte meg adását a Duna Televízió. Egykor II. János Pál pápa rövid, magyar nyelvű beszédben üdvözölte az új magyar műholdas csatornát, majd először közvetítettünk éjféli misét a Vatikánból. Két évtized elteltével e vatikáni ünnepi szertartással emlékezünk az ünneplő Duna Televízióra (24.00).

Karácsony napján az Urbi et orbi áldás után Tempfli József nyugalmazott nagyváradi katolikus püspökről sugároz portréfilmet a közmédia. A film címe is kifejező: Krisztus a kőszikla. Tempfli atya meghatározó személye volt az erdélyi magyar hit- és közéletnek. Nemcsak egyházvezetőként, de a kisebbségi jogokért, az egykori ingatlanok visszaszerzéséért bátran kiálló szervezőként is kivívta az erdélyi magyarság tiszteletét (M1, 12.40).

Egyre többen ismerik a Szent Efrém Férfikart, amely elsősorban a bizánci liturgikus örökség hiteles tolmácsolója. Az együttes vezetője Bubnó Tamás, aki nemcsak zseniális énekkarvezető, hanem elismert zenetudós is. Karácsony másnapján a Kossuth Rádióban Az egyházzenész karácsonya címmel vele hallhatunk beszélgetést (14.35).

Csütörtökön gyermekeimmel fogjuk együtt nézni a Tüskevár című filmsorozatot. A Fekete István ifjúsági regénye alapján 1967-ben készült film örökifjú mozi. Egy kicsit a Tenkes kapitányához hasonlítanám: ha százszor megnézzük, akkor is minden percét élvezzük (Duna, 9.35).

Pénteken gondolatban Kolozsvárra látogatunk. Szintén a Duna sugározza az Énekkari nagytalálkozó – a Kolozsvári Kollégium jubileumi karácsonyi koncertje című zenei programot. A műsor különlegessége, hogy a korábbi kollégisták – egy koncert erejéig – visszalátogatnak szeretett alma materükbe, s a jelenlegi énekkari tagokkal együtt énekelnek a híres-neves Farkas utcai református templomban (14.55).

Szombaton az Isten kezében adásában egy misztériumjátékot mutatnak be, amelyet fiatalok Romzsa Tódor vértanú görögkatolikus püspök emlékezetére írtak és játszottak el. A Művészetek Palotájában októberben készítetett felvételen Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök is a szereplők között volt (Duna, 8.30).

 

{fcomments}