Banner Géza műsorajánlója

0
967
javallat

A héten a programokból Banner Géza, a Kossuth Rádió Napközben című műsorának házigazdája és a Térkép magazin műsorvezetője tallózik.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, így hétfőn a Napközben adásán akadt meg a szemem. A programot – házigazdaként is – bátran és nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani. A két óra problémáinkról, sikereinkről, kudarcainkról, élményeinkről, kérdőjeleinkről szól. Filozófiánk: van mindenre megoldás, így a szakértő vendégek az említett dilemmákra megnyugtató válaszokat adnak (Kossuth Rádió, 9-11.00).

Kedden – mint minden Térképben – a Kárpát-medence és a nagyvilág hírei szerepelnek. A műsor igazi erénye, hogy nem törekszik a szenzációhajhászásra, ennek ellenére lebilincselő. Az összeállítás minden nap a műsorvezetőnek is meglepetés, egyet tudok: aki minket választ, az nem fog csalódni (Duna, 16.30).

Szerdán hódoljunk a költészetnek. A Dunán láthatjuk az Eszmélet – Epizódok József Attila életéből sorozat újabb részét. Egy vallomással tartozom: nagyon szeretem József Attilát. Tudjuk, hogy a háború után csupán „munkásköltőként” tartották számon, pedig ő ennél jóval több, a korát megelőző lángész és zseni volt. Talán ez a műsor is hozzájárul, hogy elfoglalhassa méltó helyét a magyar irodalomban (Duna, 19.55).

Csütörtökön egy zenészt mutatunk be: az Arcvonások adását Bornai Tibornak szenteli. Szerencsés találkozás, maga a műsor is érdekes, s a bemutatott szerző dalain pedig generációk nőttek fel. A Balatoni nyár című száma immár legenda, a Balatoni tél szólólemezét viszont kevesebben ismerik (Kossuth Rádió, 14.06).

Pénteken a Magyar történelmi arcképcsarnok Klebelsberg Kunónak, korának egyik legkiválóbb kultúrpolitikusának portréját vázolja fel. Fülemben cseng az egykori miniszter híres mondása a hazaszeretetről: az alkotó patriotizmust a szónokló és a kesergő elé helyezte (Duna, 17.00).

Bár csak most is lennének olyan polihisztorok, mint Öveges József volt. Vallástanban, történelemben, földrajzban, fizikában egyaránt otthon volt. Ismeretterjesztő tévés és rádiós sorozatai igazi pedagógiai remeklések voltak: látványosan tudta átvinni a tudást nézőkre, hallgatókra egyaránt (Öveges 33, csütörtök – M1, 13.00).

Vasárnap pihenésként egy magyar játékfilmet ajánlok. A Szerető fia Péter a háború alatt készült, s átszövi a szeretet, a gyűlölet és a szenvedés. Az édes-borongós történetet olyan kiváló színészek viszik sikerre, mint Somlay Artúr, Várkonyi Zoltán vagy Páger Antal (Duna, 16.30).

 

{fcomments}