Bálok és farsangi programok sora a következő hétvégéken

0
160

A következő hetekben több eseményre is sor kerül a Baranya-háromszögben és Szlavóniában: a HMDK a jövő hétvégén tartja magyar kultúra napi műsorát, a HMDK Gazdaköre 27-én gazdabált rendez Eszéken, február 3-án magyar bál lesz Vukováron, majd pedig a várdaróci kakasütésen és a dályhegyi farsangi bálon lazíthatunk.

Az év eleje, pontosabban a január 6-ától, vízkereszttől hamvazószerdáig (húsvét előtti 40. nap) tartó időszak a farsang, amelyet bálok és vidám összejövetelek jellemeznek. Egyesületeink körében is több – nem csupán a farsanghoz kapcsolódó – programot rendeznek ebben az időszakban, melyekre ezúton is felhívnánk olvasóink figyelmét.

A HMDK jövő vasárnap tartja magyar kultúra napi rendezvényét Pélmonostoron. Az elmúlt időszak jelentős beruházásainak köszönhetően több egyesületünk is új székházhoz jutott, ezek közé tartozik a HMDK pélmonostori alapszervezete is. Székházuk rendezvényterme ad otthont a magyar kultúra napi programnak is. Tavaly színházi előadással ünnepeltük himnuszunk megírásának az évfordulóját, idén pedig szervezeteink előadóinak köszönhetően kerül sor műsorra.

Január 22-e Vince napja, melynek alkalmából több hegyaljai pince is borkóstolóra invitálja a vendégeket. Aki teheti, iktasson be egy Vince-napi pincetúrát hétfői programjába!

A mezőgazdaságban dolgozók számára régen a tél volt a bálok ideje – ezt a hagyományt viszi tovább a HMDK Gazdaköre a január 27-i gazdabállal, melynek helyszíne idén is az eszéki Kristályterem (Kristalna dvorana) lesz. A zenét a vajdasági Atlantic Együttes szolgáltatja.

Február 3-án rendez sorrendben 10. alkalommal magyar bált Vukováron a Vukovári Magyarok Egyesülete a V&S rendezvényteremben (Vijeća Europe 195.). A bál mostanra nemcsak a helybéli magyarok életében számít jelentős rendezvénynek, hanem a város és a megye egyik legsikeresebb, legtömegesebb társasági eseményévé nőtte ki magát. A zenét a kórógyi Aranycsárdás és a Csernicsek Twins Band szolgáltatja. A 150 kúnás belépő magában foglalja a vacsorát és az italfogyasztást is.

Február 10-én kerül sor magyarságunk legnagyobb farsangi eseményére, a várdaróci kakasütésre.

Noha a farsangzáró rendezvény időpontja hagyományosan húshagyókedd volna, a szervezők a mai igényeknek megfelelően hétvégi időpontot választottak a megtartására. A több száz éves hagyomány felelevenítésével most is az a céljuk, hogy bevonják a gyerekeket, így nemcsak az óvodásokat, hanem a tánccsoportos fiatalokat is várják a kakasjelmezes felvonulásra, valamint a kakasütés hagyományának felelevenítésére. A szabadtéri programok után idén is lesz kultúrműsor, az esti órákban pedig éjszakába nyúló vacsorával és bállal koronázzák meg a napot.

Február 10-én lesz a dályhegyi farsangi batyubál is, mely a kicsik jelmezbáljával kezdődik, este pedig a felnőtteknek húzza a vajdasági Azzurro mulatós zenekar. A belépés ingyenes lesz, mindenkit szeretettel vár a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület.