Bagoly dorgál verebet, avagy mennyi is az annyi?

0
157
Jankovics-8-copy

Kiegészítés Sója Dénesnek a MESZ-újságban megjelent pénzügyi beszámolójához – Beszélgetés Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ügyvezető elnökével

– A MESZ a múlt héten saját lapjában, a Horvátországi Magyar Naplóban felszólította a HMDK-t, hogy hozza nyilvánosságra a 2012-es elszámolását, valamint találgatásokba bocsátkozik, miszerint a HMDK-sok „nyílt titok, hogy több magyarországi forrásból is részesülnek (részesültek) támogatásban”. Ez azért is aljasság, mert ők maguk azzal és akkor számolnak el, amivel akarnak és amivel jónak látnak. Vagyis úgy adagolják az információt, ahogy nekik megfelel, valamint annyira aljas módon sároznak másokat, hogy ezt valóban csak ők tudják, de azt jól csinálják, mert még mindig vannak, akik hisznek nekik – jelentette ki lapunknak Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.

Hogy hiteles elszámolást kapjanak az olvasók, megpróbáltuk összehasonlítani a két szervezet támogatottságát, évekre visszamenőleg, mert így korrekt – mondta el Jankovics Róbert, akit mélyen felháborít, hogy a lap már hetek óta hamis vádakkal provokálja a HMDK-t írásaival.

Jankovics elmondása szerint Sója Dénes képviselő öt év alatt (2008–2012 között) összesen 1 millió 846 ezer 787,05 kunát kapott működésre a horvát államtól mint független képviselő. Amiben természetesen nem foglaltatnak benne az utazások, a bérelt lakás (a parlament azon képviselőknek, akik Zágrábtól 50 kilométernél távolabb élnek, lakásbérletet fizet), a rezsiköltségek egy része, merthogy ezeket a horvát parlament külön forrásból fedezi.

Mindemellett 2011-es parlamenti győzelmének kampányköltségére az államtól további 180 ezer kunát kapott. Ekkora summát arra a kampányra, amelyre a saját elszámolása szerint 55 ezer 290,81 kunát használt fel (forrás: www.sojadenes.com és www.izbori.hr). Vajon mi történt a maradék 124 ezer 709,19 kunával? Szemben Sójával, a HMDK jelöltje 20 ezer kuna kampányköltségben részesült, amelyet amúgy is a MESZ-től rágalomért jogerősen elnyert összegből fedezett.

Hogy még Sójánál maradjunk, például nem sikerült megtudni, hogy 2007-ben mennyit kapott a kampányra és hogy azzal hogy számolt el.

Sója Dénes a fenti 2 millió kuna mellett havonta körülbelül 15 ezer kuna havi fizetést is kap, és információink szerint havi 2,5 ezer kuna honoráriumot vesz föl a Hercegszőlősi járástól. Amennyiben a 17,5 ezer kunát megszorozzuk a hónapok számával, Sója Dénes az elmúlt öt évben nettóban 1 millió 50 ezer kunát keresett, és ha még hozzáadjuk a fenti 2 milliót, hárommillió kuna felett rendelkezett.

És azt se feledjük el, hogy kihasználva a törvényt kínálta kiskapukat bebiztosította magának a képviselői nyugdíjat is – mondta el lapunknak Jankovics Róbert.

 

Lássuk azt az üvegzsebet!

Sója mint független képviselő állami támogatásban részesült: 
2012

325 725,10 (PDF)

2011

377 236,05

2010

413 075,8

2009

386 975,42

2008

343 774,61

 2008-2012

1 846 787,05

 

forrás:www.sabor.hr

Az ügyvezető elnök a két szervezet támogatásáról is beszámolt.

– Sója hathatós közbenjárásának köszönhetően a MESZ az elmúlt öt évben a kisebbségi tanácson keresztül 13 millió 42 ezer kunát kapott a tájékoztatásra és kulturális tevékenységre, 2008-ban pedig még 400 ezret állami tartalékokból pályáztatás nélkül. Ez összesen 13 millió 442 ezer kuna. A HMDK ezzel szemben a kisebbségi tanácson keresztül 10 millió 454 ezer kunát kapott ugyan úgy tájékoztatásra és kulturális tevékenységre, mint a MESZ, ami 3 millió kunával kevesebb (forrás: www.savjet.nacionalne-manjine.info, www.sabor.hr).- nyilatkozta az ügyvezető elnök, majd a magyarországi támogatásokról is beszélt.

– Ami a magyarországi támogatásokat illeti, talán jobb is, ha sem a kedves olvasó, sem mi nem tudunk arról, hogy 2002 és 2010 közötti a magyar szoclib kormány mennyivel támogatta a MESZ-t, hogy az például a kettős állampolgárság és egyéb magyar értékek ellen ágáljon itthon. De viszont az tény, hogy abban az időszakban Juhász vezetésével a MESZ Pélmonostoron két házat, Vörösmarton, Újbezdánban, Laskón, Harasztin, Ójankovácon pedig egy-egy épületet is megvásároltak. A HMDK nyílt pályázatokon kívül, ami a Bethlen Gábor Alap oldalán elérhető (természetesen a MESZ-é is), először 2012-ben kapott támogatás Magyarországról, külön keretből, méghozzá a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyintézés méltó körülmények közé helyezésére. És ez alapján a koordinációs keretből jóváhagyott a magyar kormány 40 millió forintot (1 millió 3 ezer kuna) egy székház megvásárlására és felújítására, amelyben több horvátországi magyar országos szervezet is otthonra talál majd – tette hozzá Jankovics Róbert.

Majd végezetül elmondta: „Ami a kisebbségi tanács idei költségvetését illeti, még nem tudni, hogy döntenek. A Bethlen Gábor Alap kiírta pályázatait, de még nem járt le a beadási határidő. Viszont egy igen érdekes információra bukkantunk az idei állami költségvetésben, ahol pályázaton kívül, támogatásként (nem tudni mire) 1 millió 200 ezer kunát juttat a horvát állam a MESZ-nek, amit leellenőrizhetnek a www.mfin.hr portálon (semmi kritérium, semmi cél, csupán csak támogatás és ennyi). Sója Dénes az idén is megkapja 325 ezer 725 kunáját működésre. Ezek tudatában pofátlanság másokat elszámolásra felszólítani, hacsak már megint nem saját pénzügyeikről akarják elterelni a figyelmet.”

864380karikatura-copy

 

{fcomments}