Azoknak, akik nem „csendes” nyaralásra vágynak

0
458

Horvátország-szerte és a szomszédos országokban évente számos könnyűzenei fesztivált rendeznek, de legalább egyszer az életben érdemes kipróbálni, milyen is egy igazi tengerparti buli. A vízpart amúgy is ideális terepe a fesztiváloknak: a lazaság, a gyönyörű természeti környezet hatása és a strandolás csak tovább fokozza az élményt, amit a zenei programkínálat nyújt. A tengerpart fesztiválkínálata sok zenei ízlést kielégít.

A Hideout zenei fesztivált június 26-30. között rendezik meg Pag szigetén, amely Horvátország ötödik legnagyobb szigete, 300 km hosszú a tengerpartja, vagyis akkor is találni kellemes strandolási lehetőséget, ha nem a fesztivál sűrűjében, hanem egy kicsit nyugisabb helyen szeretne az ember ejtőzni a napon. Medencés bulik, hajós fellépések és az elektronikus zene majdnem minden műfaja megtalálható a technótól a rave, house, dubstep stílusig. A sima fesztiválbérlet nagyjából 1200 kúnába kerül.

A Hideout-fesztivál után ugyanazon a strandszakaszon tartják a Fresh Island fesztivált is július 11-13. között, ami inkább a hip-hop-zene kedvelőit érdekelheti. Természetesen lesznek itt is bulihajók meg tengerben bulizás. Erre a fesztiválra kb. 500 kúna a háromnapos bérlet, a hajós szórakozásokra külön kell jegyet váltani.

Az Ultra Europe fesztivál célja a világ legnagyobb elektronikus zenei (EDM) bulijait produkálni, a sorozat európai ágát pedig a mi tengerpartunkon tartják, méghozzá Splitben július 13-19. között, de lesznek kihelyezett hacacárék Hvar, Brač és Vis szigetén is. A fellépők között lesz David Guetta, Afrojack, Armin Van Buuren és további nagy nevek. A fesztivál különlegessége, hogy ha mégsem sikerül eljutni a helyszínre, élőben lehet streamelni és otthon Youtube-diszkó keretei között lehet csatlakozni a Splitben bulizókhoz. A háromnapos bérlet kb. 1250 kúnába kerül.

A Soundwave fesztivált a Šibeniktől 30 km-re fekvő Tisno helységben rendezik meg július 27. és 31. között. Egyike azoknak, ahol egyszerre lehet nyaralni és mulatozni. Idén is olyan előadókat hívtak, akik leginkább az elektronikus zenei, hip-hop és reggae bulijaikról híresek. Az ötnapos fesztiválon a zenei programok mellett street-art kiállítások is lesznek, és szabadtéri mozi horvát független filmesek alkotásaival. A közelben pedig ott a Krka és a Kornati nemzeti park, kár lenne őket kihagyni két esemény közötti időben, ráadásul indulnak bulihajók is a fesztivál alatt, igaz, ezekre külön jegyet kell váltani. Jegy neten is rendelhető, nagyjából 1200 kúnába kerül, de ha többen utaznak, érdemes elgondolkodni a négyet fizetsz, ötöt kapsz ajánlaton is.

Underground fesztiválok kedvelőinek lehet jó választás az Outlook, ahol a fő hangsúly azon van, hogy a zene, ami szól, az jó legyen. A szervezők ígérete szerint itt nem a mindenki által ismert és mindenki torkán lenyomott előadókkal lehet találkozni, hanem olyanokkal, akik valóban értékeset alkotnak, legyen szó bármelyik zenei irányzatról. A tengerparton, egy erődben lehet bulizni. A program helyszíne és időpontja: Stinjan, szeptember 6-10. A fesztiválra a belépő közel 2000 kúnába kerül.

Ha valaki úgy érzi, hogy egy tengerparti fesztiválon a tenger teljesen elterelné a figyelmét az előadókról és arról, hogy milyenek is valójában a koncertek, akkor tökéletes megoldás az Inmusic fesztivál Zágrábban, melyre június 19-21. között kerül sor, a bérlet kb. 500 kúnába kerül.

Noha szinte kézenfekvőnek tűnik, hogy tengerpartunkat partikra teremtették, az egymást érő horvát elektronikus zenei fesztiválok mindössze néhány éves múltra tekintenek vissza. Eredetüket kutatva 2003-ig kell visszamenni, amikor a UB40 dobosa, James Brown és Nick Colgan producer átutazóban Zadarban (Zára) jártak, és annyira beleszerettek a környékbe, hogy The Garden néven bárt nyitottak a településen – ez adta ugyanis az apropót a három évvel később megrendezett első Garden-fesztiválhoz.

A nagyrészt britekből álló közönséget azonnal lenyűgözte a helyszín, és a régi tengerparti buliközponthoz, Ibizához képest sokkal békésebb, intimebb a hangulat, így a rendezvény köré hamarosan több másikat is szerveztek, és a fejlődés azóta is folyamatos. Mostanra pedig már ott tartunk, hogy a horvát tengerpartot az új Ibizaként, sőt a Time Out magazin szavaival élve egyenesen Európa új fesztiválközpontjaként szokás emlegetni. (divagy.hu / ti)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here